6.4.12

Pasha - kevättä lumiseenkin pääsiäiseen


Pääsiäinen aloittaa mielessäni kevään. Lumet ovat yleensä jokseenkin poissa ja ensimmäiset sipulikukat kukkivat ja leskenlehtiä on bongailtu jo jonkin aikaa. Mutta tällä kertaa satoi räntää ja vettä. Tätä kirjoittaessa uutisissa luvattiin juuri "kireää pakkasta" ensi yöksi. Ei ihan hirveän keväistä, siis.

Valitus seis.

Kevättä päivään meillä toi mukavan rento päivä ystävien seurassa, pikkupoikien yliriemukas hyppely vesilätäköissä... ja sitruunainen pasha. En ollut koskaan ennen tehnyt kyseistä jälkkäriä ja yllätyin sen helppoudesta. Valmistelut veivät valehtelematta noin 20 minuuttia, jos sitäkään. Aikaa pashan valmistuksessa tietysti vie yön yli kestävä valutus jääkaapissa. Mutta sehän hoiti itse itsensä siinä sivussa, vetäessäni onnellisia sikeitä.

Suosittelen! Tein oman pashani kahden reseptin sekoituksena, jokseenkin alla olevan ohjeen pohjalta. Pahoittelut, kuvia on vain lopputuloksesta.

Pasha

150 g voita
1,5 dl sokeria
1 keltuainen
500 g maitorahkaa
2,5 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl paahdettuja mantelilastuja
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1-2 rkl sitruunamehua

1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Vatkaa keltuainen vaahtoon ja lisää maitorahka ja kerma.

2. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes se löystyy ja alkaa höyrytä. Nosta jäähtymään kylmään veteen. Lisää vaniljasokeri ja sitruunankuori. Seoksen jäähtyessä keitä harso.

3. Kun seos on jäähtynyt, lisää sitruunamehu ja mantelilastut.

4. Vuoraa siivilä harsolla ja kaada jäähtynyt seos siihen. Valuta yön yli jääkaapissa kulhon päällä, aseta päälle paino.

5. Kumoa ennen tarjoilua, koristele paahdetuilla manteleilla, pääsiäiskarkeilla tai hedelmillä.