19.10.14

Upea myskikurpitsapata


En kehtaa enää hehkuttaa syksyn ihanuutta, koska se saattaisi jo lipsahtaa epäuskottavuuden puolelle. Mutta sen verran vielä sanon, että syksyn oranssi on kertakaikkisen upea sen eri ilmenenisyhteyksissä. Suurin osa näistä yhteyksistä on päivänselvää astuttaessa ulos tähän aikaan vuodesta. Yksi niistä on myskikurpitsa.

Käsissäni oli luomulaatuinen, kotimainen myskikurpitsayksilö. Olin päättänyt käyttää sen harkitusti ja siten, että koko perhe söisi siitä valmistettavaa sapuskaa mielellään. Päädyin tekemään siitä eräänlaista hieman pohjois-afrikkalaisvivahteista pataa couscousin kera. Mukaan tulisi siis mausteiden lisäksi myös kikherneitä. Käytin viitteellisesti vanhan kunnon Martha Stewartin ohjetta, mutta mukailin tätä valmistustavan osalta ainakin melkoisesti.

Pääsin tavoitteeseeni: koko perhe söi sitä mielellään. Se oli sopivan makeaa ja mausteista. Ja pehmeää. Kuin lohturuokaa, vaikka lohtua ei tarvittukaan. Lisäksi annos oli mielestäni kertakaikkisen valokuvauksellinen syksyisen viikonloppuiltapäivän auringonvalossa!

Samaa värimaailmaa edustaa yksi tämän viikon projekteistani. Minäkin aion kokeilla Pohjolan kapriksiksi tituleerattuja etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja.

Niin ja ihan viimeiseksi on minun(kin) hehkutettava Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan hurmaavaa Sieniä ja ihmisiä -kirjaa. Tätä ei oikeastaan voi kuvata sanoin "sienikirja", koska se on niin paljon enemmän. Sen lisäksi, että tekee mieli lähteä etsimään sieni metsästä vielä yöppakkastenkin jälkeen, kirjaa ei pysty laskemaan käsistään. Sitä lukee kuin romaania konsanaan, kertomukset sieniretkistä inspiroivat ja saavat hyymyn huulille. Todellakin suosittelen!




Myskikurpitsapata
(Uunivuoallinen, ruokkii noin 6 henkeä)

1 keskikokoinen myskikurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 tlk (290 g) kikherneitä suolaliemessä
2 sipulia
8 (!) valkosipulinkynttä
0,5-1 tl jauhettua kuminaa
1 tl kanelia
0,5 tl savustettua paprikajauhetta (esim La Chinata)
2 porkkanaa
3 dl kasvislientä
2 tlk (500 g) tomaattimurskaa
oliiviöljyä
kourallinen tuoretta persiljaa
kourallinen tuoretta korianteria

Laita uuni lämpenemään noin 175 asteeseen. Kuori myskikurpitsa, poista siitä siemenet (esim haarukalla) ja kuutio se pieniksi (n. 1,5 x 2 cm) kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, kaada päälle oliiviöljyä ja sekoita se käsillä kuutioihin tasaisesti. Rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria myllystä, sekoita kevyesti vielä. Paahda uunissa noin 40-50 minuuttia (kuutiot eivät saisi pehmetä liikaa, jotta ne pysyisivät kasassa kun ne lisätään pataan myöhemmin).  Laita kuutiot sivuun jäähtymään.

Kaada kikherneet lävikköön, huuhtele huolellisesti ja valuta. Kuori porkkanat ja kuutioi ne sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Lämmitä paistinpannulla hieman öljyä ja paista sipulia ripauksella suolaa maustettuna noin 5 minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja paista muutama minuuttia. Lisää sekaan kumina, kaneli ja paprikajauhe ja paista noin minuutti. Lisää joukkoon kikherneet, porkkanakuutiot ja kasvisliemi. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Siirrä paistetut vihannekset korkealaitaiseen uunivuokaan. Kaada päälle tomaattimurska, persiljasilppu ja lorauta sekaan oliiviöljyä. Kypsennä 175 asteisessa uunissa kannen alla noin tunti. Voit jättää padan muhimaan uuniin pidemmäksikin aikaa, omani muhi lähes kaksi tuntia. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsakuutiot, korianteri ja mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista couscousia 3 dl (kuivattua tuotetta) pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile pata couscousiin sekoitettuna.


5.10.14

Oijoijoi, mitkä härkäpapupyörykät!


Tämä pian päättyvä viikonloppu asettuu huppuviikonloppujen sarjaan. Vietimme sen Turun lähimaastossa tai Turussa, hyvin pitkälti ruuan merkeissä.

Olin saanut kutsun osallistua Turun Ruoka- ja Viinimessuille KasviPro-hankkeen osastolle maistattamaan messuyleisölle jotakin omavalintaista ruokalajia, jossa kotimainen härkäpapurouhe olisi pääosassa. Maistatuksen lomassa sain kuulla paljon kiinnostavaa härkäpapufaktaa itse tuotteen kasvattajalta (Vihannestila Paulähde). Vannoutuneita karnivorejakin liikutti tieto siitä, että härkäpavussa on valkuaista noin 30% ja lihassa vastaavasti 19%. 

Kutsun saatuani ryhdyin innokkaana testaamaan härkäpapurouhetta soijarouheen korvaajana (tuloksena Bolognesekastike pastalle -resepti). Olin ihastunut tähän mahtavaan ravinteikkaaseen raaka-aineeseen jo tässä kohtaa ja messutarjottavaa kehittäessäni tämä ihastus syveni entisestään. 

Haastoin itseni. Halusin kehittää kotimaisuutta henkivän falafel-tyyppisen, katuruokahenkisen pyörykkäreseptin. Lopputulos on alla. Mielestäni onnistuin melko hyvin, vaikka itse sanonkin (hihi!). Pyörykät olivat ruokaisia ja maukkaita. Härkäpapurouheen kaverina makeutta pyöryköihin antaa porkkana ja suolaisuutta edustaa feta. Maustekaartissa mukana on fenkolinsiemeniä, inkivääriä, hieman chilijauhetta, sekä tuoretta korianteria ja persiljaa. 

450 pyörykkää hävisi maistelijoiden suihin hieman reilussa tunnissa ja ne saivat osakseen mukavia kommentteja. Olipa ihan mielettömän hauska päivä! 



Tarjoiltuani pyörykät tein huolellisen kierroksen messuilla. Mukana oli hieno määrä paikallisia pientuottajia, joiden tarjontaa päätyi kasseihin melko paljonkin. Mainittakoon ainakin Myssyfarmin luomurypsiöljy ja hernerouhe (kannattaa tutustua tilan tarinan lisäksi myös heidän huippuhienoon myssyvalikoimaansa, oma tilaukseni on lähdössä pian!), ihanan sauvolaisen Niittulan tilan luumusiirappi, shisito-paprikaa ja maa-artisokkaa, Hamppufarmin hamppuöljyä ja kuorittuja hampunsiemeniä. Lopuksi nautin kaikessa rauhassa Isontuvan jäätelön taivaallisen kardemummajätskin. (Tämän ei ollut tarkoitus olla mainoskappale, olen vaan edelleenkin niin täpinöissäni erityisesti näistä mainituista tuottajista!)

Turussa päättyi tänään sunnuntaina myös Islannista maailmalle lähtenyt Food & Fun -ruokatapahtuma, joka rantautui nyt ensimmäistä kertaa Suomeen ja Suomen Turkuun. Pääsimme testaamaan tarjontaa ravintolalaiva Cindyyn, jossa keittiön ja salinkin puolella hääräsi tiimi Bostonista. Kokemus, joka myös hymyilyttää edelleen. 

Härkäpapupyörykät
Pellillinen

2 dl härkäpapurouhetta
3 dl vettä
1 salottisipuli 
2 valkosipulin kynttä
3 isoa porkkanaa 
200 g fetaa 
3-4 rkl oliiviöljyä
3 rkl perunajauhoa (sitoo taikinaa hieman)
1 tl sokeria
¼ tl  jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua fenkolia
(chilijauhetta oman maun mukaan)
1 dl tuoretta korianteria hakattuna
½ dl tuoretta persiljaa hakattuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
vehnäjauhoja pyörittelyyn


Keitä vesi kattilassa, mausta suolalla. Kaada kiehuvaan veteen härkäpapurouhe ja keitä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia  tai kunnes vesi on imeytynyt rouheeseen. Poista kattila levyltä, sekoita rouhetta hieman.  Valuta  loput  nesteet pois lävikössä huolellisesti (avusta tarvittaessa hieman käsillä puristamalla). 

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (käytin itse kiertoilmaa). Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja leveitä tai ruiskuta sille tasaisesti hieman öljyä.

Rouheen kiehuessa kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Siirrä raaste kulhoon. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi, lisää porkkanaraasteeseen. Lisää hieman jäähtynyt härkäpapurouhe. Murenna sekaan feta ja lisää taikinaan oliiviöljy, perunajauho, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin. Pyöräytä sekaan tuore korianteri- ja persiljahake. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa mausteita tai yrttejä ja mausta reilusti suolalla ja mustapippurilla. 

Ennen pyöryköiden pyörittelyä taikinan koostumusta kannattaa hienontaa hieman sauvasekoittimella. Näin se  on helpommin käsiteltävää. Älä kuitenkaan soseuta taikinaa kokonaan, vaan jätä se selkeän rouheaksi, jotta suutuntuma säilyy napakkana. 

Tee  esim leikkuulaudalle halkaisijaltaan noin 8 cm, reilu kasa vehnäjauhoista. Taikina ei oikeastaan turpoa uunissa, joten mieti minkä kokoisia pyöryköitä haluat tehdä. Itse tein halkaisijaltaan noin 3 cm pyöryköitä. 

Taikina on melko löysää, tässä vinkki pyöryköiden pyörittelyyn: ota taikinaa lusikkaan ja tipauta se jauhokasaan. Pyöritä sitä varovasti jauhokasassa, kuin pyörittäisin lumikkoon palloa. Kun jauhoa on pyörykän ympärillä tasainen, mutta ohut kerros, nosta se uunipellille. Lopuksi ruiskuta pyöryköiden päälle hieman öljyä. 

Paista pyöryköitä uunissa noin 25-35 minuuttia, niiden koosta riippuen. Ota pois uunista, kun pyöryköiden pinta alkaa olla kultaisen ruskea. Halutessasi voit käännellä niitä hieman paistamisen puolivälissä.

Tarjoile hieman jäähtyneinä esimerkiksi tsatsikin kera.  

1.10.14

Pelkistetty bolognese härkäpapurouheesta


***Varoitus: olen innostunut. Todella innostunut. Niin innostunut, kuin ruokabloggaaja voi olla uuden raaka-ainetuttavuuden tehtyään.***

Olen tietoisesti jättänyt soijarouheen vähemmälle käytölle ihan vain siksi, että sen matka lautaselleni on hieman liian pitkä. Näemmä minusta tulee päivä päivältä niin sanotusti tiedostavampi kuluttaja. 

Ei hätää - minulle uusi tuttavuus härkäpapurouhe on kotimainen vastine soijarouheelle. Kasviproteiinia Suomesta siis. Kyllä kiitos! Härkäpapu on yksi vanhimmista kotimaisista viljelykasveista ja se siis sisältää jopa 30% proteiinia. Kannatan sen tuomista takaisin ruokapöytiimme. 

Ensimmäinen testini härkäpapurouheelle oli tehdä siitä hieman yksinkertaistettu bolognesekastike. Härkäpapurouhe luonnollisestikin maistuu erilaiselta. Mutta ihan positiivisella tavalla. Maku ja koostumus tuntuvat enemmän pähkinämäisiltä.

Härkäpapurouhe bolognesekastikkeessa oli kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen elämys. Valmistustapa ainakin tässä reseptissä oli täysin sama kuin soijarouheella kokatessa, joten sikäli tuttu juttu. Maku vaan oli jokseenkin jännittävämpi. Ja hyvää mieltä kotimaisuudellaan nostattava!

Härkäpapurouhe vie minut myös Turun Ruoka- ja Viinimessuille tulevana viikonloppuna. Halusin kehitellä mahdollisimman pitkälti kotimaisen, ah niin trendikkäästi katuruokahenkisen vaihtoehdon ihanille falafel-pyöryköille. Kehittelyn tulosta, jossa on luonnollisesti pääosassa härkäpapurouhe, voi tulla maistelemaan messujen lähituottajatorille, KasviPro-hankkeen osastolle C-halliin sunnuntaina, 5.10., klo 11 alkaen. 


Bolognesekastike härkäpapurouheesta
Pastakastikkeeksi neljälle

1,5 dl härkäpapurouhetta
n. 4 dl kasvislientä liottamiseen
öljyä paistamiseen
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
800 g (luomu)tomaattimurskaa
1 porkkana pieneksi kuutioituna
1 tl täysruokosokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

Liota härkäpapurouhetta kuumassa kasvisliemessä kannen alla noin puoli tuntia. Valuta. 
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulisilppu ja sen päälle hieman suolaa. Kuullota huolellisesti, vähintään 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja sekoittele noin minuutin verran. Lisää kattilaan tomaattimurska ja härkäpapurouhe. Anna kiehahtaa ja hauduta miedolla lämmöllä hiljalleen ja välillä sekoitellen vähintään puoli tuntia (itse haudutin kastiketta tunnin). Lisää porkkanakuutiot ja sokeri ja lorauta sekaan kunnon kulaus oliiviöljyä. Jatka miedolla lämmöllä kypsennystä vähintään puoli tuntia. Mausta lopuksi revityllä basilikalla ja reippaalla ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoile pastan kastikkeena, raasta päälle esim. pecorino-juustoa ja koristele tuoreella basilikalla.