17.7.15

Sag paneer eli intialainen klassikko goes suomikeittiö (feat. leipäjuusto)


Ihana kesäpäivä takana! Yksi parhaimmista jutuista kiireettömissä kesäpäivissä on miettiä ja toteuttaa maukkaita lounaita, joiden valmistus on helppoa, jotka maistuvat hyviltä, näyttävät kauniilta kauden vihannesten väreissä ja joita voi kehua terveellisyydestäkin. 

Olen Instagramissa ylpeänä pien(laatikko)viljelijänä esitellyt muun muassa lehtikaaliplantaasiani. Toisessa laatikossa kasvaa huikeita pinaatteja. Kesken sadonkorjuun sain idean tehdä näistä erästä intialaista herkkuruokaani, sag paneeria.  Lopputulos oli tarkoituksellisesti melko kaukana tuosta intialaisklassikosta. 

Alkuperäisessä versiossa sag paneeriin tulee pinaattia, mutta minun versiooni tuli sen lisäksi myös nokkosia (uutta nokkossatoa) ja sitä kuuluisaa lehtikaaliani. Paneer-juuston virkaa toimitti tuttu suomalaisklassikko leipäjuusto. 

Tämä suomalaistettu versio klassikosta oli taattu menestys perheessämme, jossa kaikki pitävät pinaatista, nokkosesta ja lehtikaalista ja leipäjuusto on tavallinen viikonloppuherkku erityisesti perheen nuorimpien toiveesta. Ja maistuihan se, vaikkakin suutuntuma oli kyllä odotetustikin erilainen kuin hyvissä intialaisissa ravintoloissa raaka-aineiden erilaisuuden ja yleisen keveyden ja lapsiystävällisyyden vuoksi. Mutta kaikki meni ja se on pääasia.



Olen myös kohdannut kesän henkilökohtaisen hittisalaattini, jota voisin syödä helposti joka päivä. Vaikka lounaaksi ja päivälliseksi. Yllättäen siihen(kin) tungin sitä omaa lehtikaalia. Siitä lisää pian. Sitä ennen ei muuta kuin vähän lisää kesäfiilistä mieleen!

Suomalaistettu sag paneer pinaatista, nokkosesta, lehtikaalista ja leipäjuustosta
Neljälle

1 rkl voita
1/2 l nokkosenlatvoja
1/2 l tuoretta pinaattia
1/2 l lehtikaalia kevyesti silputtuna
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 tl raastettua inkivääriä
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl garam masalaa 
1/4 - 1/2 tl chilijauhetta
2 1/2 dl ruokakermaa (luomu) tai maitoa
200 g leipäjuustoa kuutioituna
suolaa ja pippuria maun mukaan


Ryöppää pinaatit ja nokkoset nopeasti. Valuta ja anna jäähtyä. Purista vettä hieman pois nyrkissä ja pilko sitten nokkosia ja pinaatteja hieman leikkuulaudalla. Sulata voi kattilassa. Lisää sipulisilppu ja sekoittele pari minuuttia. Lisää sekaan kurkuma, juustokumina, korianteri ja chili. Sekoittele muutama minuutti ja lisää sekaan valkosipulisilppu, raastettu inkivääri ja garam masala. Sekoittele noin minuutin verran, kunnes tunnet valkosipulin tuoksun. Lisää sekaan pinaatti ja nokkossilppu. Sekoita ne hyvin sipulimausteseokseen. Lisää kerma. Hauduta noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi leipäjuustokuutiot, hauduta muutama minuutti. Sekoita aivan lopuksi sekaan lehtikaali ja tarjoile riisin kera. 

2.7.15

Kesän pikaruoka: aasialaisittain maustettua paistettua riisiä + pinaatti, kesäsipuli ja herneet


Miten on mahdollista, että kesä (ja jopa loma!) voi aina tuntua niin kiireiseltä?! Kaipa se johtuu siitä, että se itse kesäloma menee aina niin nopeasti eikä kaikkia ihania suunnitelmia koskaan ehdi toteuttaa. No, täällä on säädetty kaikenlaisten mielenkiintoisten juttujen parissa, joten ihan itseään tästä taas voi syyttää. Mutta nyt korkataan loma! Poks!

Yksi lomapäivien helpoista ruoista tulee tänä kesänä meillä olemaan japanilaisvivahteisesti maustettu paistettu riisi, jonka sekaan heitellään suoraan kasvimaalta tuoreita vihanneksia. Ruokaisuutta ja proteiinia annokseen saadaan munasta. Tällä kertaa tähän ihanan vihreään annokseen päätyi pinaattia, kesäsipulia ja tuoreita kotimaisia herneitä. Inspiraario tälle ruoalle tuli ihanasta Naturally Ella -blogista.

Lautaselle annostui kerrassaan kauniita vihreän sävyjä. Ajatus siitä, että tätä ruokaa voi tuunata muillakin kauden vihanneksilla tuntuu mukavalta. Vihannesvalintaan vaikuttaa siis vain ja ainoastaan henkilökohtaiset esteettiset rajat. Itse pidän siitä, että ruoassa on harmoniset värit. Ja pitäähän sen hyvältä maistua myös. Mutta aion kokeilla tästä monia versioita. Kenties hieman punaisia nyanssejakin (paprika, anyone?).

Kaikkein paras käytössä tämä resepti on silloin, kun jääkaapista sattuu löytymään edellisen päivän riisiruoan riisinjämät. Ja voihan sitä taktisesti tehdä vähän liian ison annoksen riisiäkin, niin joutuu sitten paistelemaan tätä helppoa ruokaa seuraavana päivänä käyttääkseen ylijäämäriisit.

Tämän annoksen testasivat kaksi alle 5v poikaa, sekä vanhempani. Kaikki söivät lounaansa erittäin mielellään ja reseptin perään kyseltiin heti (kysely tosin ei tullut pojilta). Joten jaanpa sen nyt tässä.

Paistettu riisi pinaatilla, kesäsipulilla ja herneillä
4 annosta

noin 5 dl keitettyä (täysjyvä)riisiä
2 rkl paistamiseen soveltuvaa öljyä
puolikas nippu kesäsipulia (myös vihreät osat mukaan)
pari isoa, kukkurallista kourallista tuoretta pinaattia
2-3 dl tuoreita herneitä
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl miriniä
4 rkl soijaa
3 (luomu)kananmunaa

Silppua kesäsipuli varsineen noin 1 cm paloiksi. Leikkaa pinaatinlehdet hieman pienemmiksi paloiksi. Kuumenna 1 rkl öljyä laakeassa paistinpannussa. Paista sipulisilppua muutama minuutti. Lisää pannulle riisi, riisiviinietikka, mirin ja soijakastike. Sekoita hyvin muutaman minuutin ajan. Lisää pinaattisilppu, pyörittele se riisin sekaan nopeasti. Tee seoksen keskelle kolo, johon rikot kananmunat nopeasti. Paista munat löysäksi kokkeliksi (tämäkin nopeasti) kolossa, sekoita riisiseokseen. Lisää aivan lopussa joukkoon herneet. Nauti kesän mausta!