28.8.15

Keitto kesän sadosta on kuin samettia vaan


Ei enää kesäkeittoa? Tai ei ylipäänsä KOSKAAN kesäkeittoa? Ei hätää, kesän kotimaisesta vihannessadosta on lupa valmistaa sosekeittojakin, vaikka ne perinteisesti mielletäänkin talvikauden lohturuoaksi.

Satuin itse ostamaan viisi (!) kukkakaalia tuossa pari päivää sitten. Liekö tämä ollut jonkinlainen lohtuostos (syy lohdun tarpeeseen tosin ei ole tiedossani), mene ja tiedä. Mutta mitään ajatusta niiden käytöstä johonkin tiettyyn ruokaan ei ostohetkellä tietenkään ollut. Sellaista ei ilmestynyt muutamaan päivään, kunnes vahvasti tuntui siltä että jääkaappiin oli saatava tilaa keittiössämme viime päivinä pyörineen, järjettömän kirsikkamehutehtaan tuotoksille. Kyytiä kukkiksille - ja sassiin! 


Syntyi keitto, jonka raaka-aineslistaan pääsi muutama muukin kauden ihana vihannes. Lopputulos? Ei pätkääkään kesäkeittomainen, mutta ei liian talvinenkaan. Ainoastaan ihan tosi hyvää, just nyt! Ohjeen annos on hieman pienennetty viiden kukkakaalin suurperheannoksesta. ;)

Kukkakaalikeitto
4:lle

2 rkl kookosöljyä
2-3 tuoretta sipulia silputtuna (varret mukaan)
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 kukkakaalia, kukinnot irrotettuna ja varsi pilkottuna
puolikas juuriselleri kuutioituna
2 perunaa kuorittuina ja kuutioituina
vajaa litra kasvislientä
kourallinen cashewpähkinöitä
1 dl kermaa (tai kaurakermaa jos haluat vegaaniversion)
suolaa ja mustapippuria


Sulata kookosöljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulisilppu ja ripaus suolaa. Kuullota noin 5 minuuttia matalalla lämmöllä. Lisää valkosipuli, sekoittele sipulin kanssa noin minuutin ajan. Lisää vihannekset. Pyörittele niitä kattilassa pari minuuttia ja lisää kasvislientä sen verran, että kasvikset jäävät hieman näkyviin. Lisää mukaan myös cashewpähkinät. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes juureskuutiot ovat pehmeitä. Lisää kerma ja tarvittaessa lisää vettä tai kasvislientä. Kiehauta keitto, mutta älä keitä sitä sen enempää. Soseuta sauvasekoittimella samettiseksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele esim kuivatuilla chilihiutaleilla tai tryffeliöljyllä.

8.8.15

Jokapäiväinen rapea kurkku-sataysalaattini


Muutama viikko sitten sain viimein käsiini itse itselleni lahjaksi ostamani kasviskeittokirjan, jota olin jo jonkin aikaa (liian kauan) himoinnut. Brittiläisen Anna Jonesin ‘A Modern Way To Eat’ on kyseinen opus ja se oli ehkä jopa vieläkin upeampi, kuin mitä odotinkaan. Kaikin puolin.

Annan ura lähti liikkeelle Jamie Oliverin opissa ja nykyään hän on paitsi kokki, myös ruokastailaaja ja -toimittaja. Ja sen kyllä huomaa. Kuvat ovat kauniita ja tekstit sellaisia, että tekisi mieli lukea joka sivu. 

Entäpä ne reseptit sitten? No, sanotaan vaikka niin, että koukutuin heti ensimmäiseksi testaamaani salaattiin sanan varsinaisessa merkityksessä. En pysy enää perässä laskuissani, että montako kertaa olen tämän kyseisen salaatin tänä kesänä kirjan saatuani valmistanut.

Uskallan myös sanoa, että voisin valmistaa kirjasta jokikisen reseptin. Periaatteena niissä on terveellisyys, arki, helppous ja ekonomisuus. Uppoaa muhun täysin. Todellakin suosittelen. Ja todellakin suosittelen myös tätä salaattia, jota tuli syötyä viimeksi tänään (valmistusaika 10-15 min). Pitäisi ehkä syödä välillä jotain muutakin, niin saisi näitä blogipostauksia ulos vähän useammin…

Ainoa isompi tekemäni muutos alkuperäiseen ohjeeseen oli kastikkeeseen lisäämäni seesamiöljy. Oman vakkariksi muodostuneen kastikkeen teen myös hieman eri suhteilla kuin kirjassa, alla oma ohjeeni. Ohjeessa pääosassa olevan pinaatin tilalla käytin (taas kerran) oman yrttiboksini lehtikaalia, joka yhä vaan kasvaa aivan “into pinkeänä”. Heittelin sekaan kyllä myös hieman oman maan pinaattiakin.

Rapea kurkku-sataysalaatti
Isot annokset kahdelle

Salaatti:
puolikas kurkku
6 isoa lehtikaalin lehteä (lisäksi voi myös laittaa joukkoon pinaattia)
1 nippu korianteria
1,5 dl rouhittua maapähkinää

Kastike:
1 (luomu)sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
pienen peukalon kynnen kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tl (reilu) seesamiöljyä

Leikkaa kurkku pitkittäissuunnassa puoliksi. Halutessasi poista tässä vaiheessa siemenet kaapimalla ne irti kurkusta lusikalla. Itse en ole aina poistanut siemeniä. Pese lehtikaalit (ja pinaatit), kuivata niitä hieman keittiöpyyhkellä. Poista kova lehtiruoti. “Siivuta” pehmeä kaaliosa muutaman sentin paksuisiksi siivuiksi. Hienonna korianteri, myös sen varret! Sekoita vihreät ainekset keskenään kulhossa. Lisää joukkoon maapähkinärouhe.


Sekoita kastikeainekset keskenään huolellisesti. Kaada salaattiainesten päälle ja sekoita hyvin. Nauti!