19.10.12

Punajuuri + 70% suklaa = Oh My God mikä brownie!


Melkein hävettää postata taas punajuuresta. Kyllä meillä syödään muutakin kuin tuota palvomaani punakkaa juuresta.

Mutta pakkohan se taas on niin tehdä, koska nyt sain vihdoin tehtyä brownieseja, joihin tulee 70% suklaan lisäksi raakaa punajuurta. Uskottava se vaan on, että ne ovat makupari, jotka vain täydentävät toisiaan. Maistui - yksinkertaisesti - ihan sairaan hyvältä kahvikupposen kanssa tässä molempien lasten nukkuessa päiväunia (silläkin tietysti voi olla vaikutusta kahvihetken täydellisyyteen).

Sain maistaa näitä viime syksynä leipomisguru-serkkuni maistattamana. Nyt sain innostuksen kokeilla tätä reseptiä, jonka takana on englantilainen River Cottage. Sen takana on kokki Hugh Fearnley-Whittingstall, joka ajaa eettisen kausiruoan asiaa. Briteissä hän on hyvinkin tunnettu. Omaan inspiraatiooni tehdä näitä legendaarisia brownieseja vaikutti myös kyseisen serkkuni blogi, jossa hän kokkaa reseptejä Hugh'n kirjasta Hugh's Three Good Things.

Hugh'n alkuperäistä reseptiä on tässä muunneltu siten, että keitetyn punajuuren sijasta näissä brownieseissa on raakaa, erittäin hienoksi raastettua punajuurta.

Jos pitää suklaasta ja kosteista brownieseista (eikä siis ole dieetillä), en pysty suosittelemaan tätä reseptiä tarpeeksi! Kaiken lisäksi se on vielä helppokin.

Suklaa-punajuuribrowniet
Noin 20 palaa

250 g suolatonta voita
250 g tummaa suklaata (70%)
3 munaa
250 g sokeria
hyppysellinen merisuolaa
150 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
250 g raakaa, hienoksi raastettua punajuurta

1. Kuori ja raasta punajuuri. Voitele uunivuoka (käytin itse noin 30 x 40 cm vuokaa) ja vuoraa se voidellulla leivinpaperilla.

2. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen ja laita sinne uuninkestävässä kulhossa paloiteltu voi ja suklaa. Anna sulaa hieman, sekoita ja pistä vielä hetkeksi uuniin, kunnes seos on täysin sulanut. Ota pois uunista.

3. Sekoita hyvin kuivat aineet, eli jauhot, leivinjauhe ja suola.

4. Vaahdota muna ja sokeri hyvin.(vatkasin itse noin 5 minuuttia)

5. Lisää munasokeriseokseen sulanut (ja hieman jäähtynyt) suklaa-voiseos. Sekoita varovaisesti joukkoon myös kuivat aineet ja lopuksi punajuuriraaste. Sekoita mahdollisimman vähän, tai brownieseista voi tulla kovia.

6. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita pinta lastalla. Paista noin 20-25 minuuttia, tai kunnes puutikulla kokeiltaessa paistoksen keskeltä tikkuun tarttuu hieman taikinaa.

7. Anna jäähtyä (esim seuraavaan päivään), leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lumoudu!

5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Arvaa vaan, kenen alkoi taas tehdä mieli tuota ihanuutta ;)
No, tänään syötiin punajuurta toisella tavalla.

Miina kirjoitti...

Oli kyllä niin hyvää, ehkä jopa parempaa vielä tänään kolmantena päivänä leivonnan jälkeen. Ei ole punajuuren voittanutta, ainakaan montaa! ;)

AK kirjoitti...

Tämä myös testattu ja aivan mahtava yhdistelmä tuo punajuuri ja suklaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Miten hienoksi punajuuri tulee raastaa? Käykö ihan tavallinen raaste?

Miina kirjoitti...

Hieno raaste, eli ei se raastinraudan karkeinta jälkeä tekevä terä, vaan siitä seuraava.