22.2.15

Perjantaiburgeri voi nyt olla maanantaiburgeri: bataattiburgeri tofulla


Bataattiburgerit taisivat saada alkunsa Torkkuja ja nokkosia -blogin postauksesta. Ne ovat niittäneet mainetta jo sen verran, että ehkäpä voidaan puhua some-ilmiöstä. Oli siis aika tehdä oma bataattiburgerikokeilu. 
Kokeilu meni niin nappiin, että en enää ajattele burgereita perjantai-illan tai viikonlopun ruokahuipennuksena. Näiden valmistus kävi nimittäin niin sukkelaan, että sain ne treenin jälkeisen nälän kasvaessa huippunopeaa vauhtia pöytään. Tässä tilassa ruoan valmistaminen on aina tietoinen riski, sillä kasvava suden nälkä johtaa usein sähläämiseen, ennen aikaiseen huikopalojen napsimiseen tai muuten vaan lievään / suureen piinaavasta odotuksesta aiheutuvaan ärsyyntymiseen. 
Kaikelta näiltä vältyttiin. En ottanut aikaa (olisi pitänyt), mutta aloituksesta pöytään istahtamiseen meni noin puolisen tuntia. Mikä on burgereista puhuttaessa mielestäni melkoisen hyvä suoritus. 
Bataatti toimii mielettömän hyvin "burgerisämpylänä". Olin saanut blogin kautta Jalotofun kylmäsavumarinoitua tofua, mikä oli suhteellisen voimakkaan makunsa ansiosta tässä kombossa enemmän kuin paikallaan. 
Yllättävää sinänsä, mutta vuohenjuustojugurttikastike tuntui olevan kaikin puolin luonnollinen kastike näihin burgereihin. Hunaja toi siihen mukavan makeaa kepeyttä. Jos ei vuohenjuustosta pidä, sen tilalla voisi kenties kokeilla paistettua halloumia ja pelkkää jugurttisoosia, jossa basilikan sijaan olisi vaikkapa tuoretta minttua. Sitä nimittäin aion kokeilla seuraavaksi.

Bataattiburgerit kylmäsavutofulla
n. 8-10 eri kokoista burgeria
2 isoa, mahdollisimman pyöreää bataattia
1-2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa

1 pkt kylmäsavutofua (Jalotofu)

2 dl turkkilaista jugurttia
PUOLIKAS vuohenjuustoa
5 basilikan lehteä
1-2 tl hunajaa
1 tl sitruunamehua
suolaa 
mustapippuria

lisäksi burgereiden täytteeksi esim. avokadoa, tomaattisiivuja, salaattia / lehtikaalia, suolakurkkua, sipulirenkaita jne.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese bataatit huolellisesti. Siivuta bataatit poikittaissuunnassa noin 1 cm paksuisiksi kiekoiksi. Lado ne uunipellille vierekkäin. Kaada päälle oliiviöljyä ja levitä se käsin tasaisesti bataattien leikkuupinnoille. Rouhi päälle suolaa myllystä. Paahda uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, tai kunnes bataatit saavat pintaansa hieman väriä.

Bataattien paahtuessa, valmistele burgereiden täytteeksi haluamasi kasvikset ja tee jugurttikastike. Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi. Sekoita se jugurtin joukkoon, painele juuston koostumus rikki lusikalla sekoittaessasi. Leikkaa basilikan lehdet poikittaissuunnassa ja lisää ne jugurttiseokseen hunajan, sitruunamehin ja mausteiden kera. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa. 

Leikkaa tofu noin puolen sentin paksuiksi viipaleiksi. Paista viipaleet pannulla pienessä määrässä öljyä. Lisää halutessasi pannulle hieman soijaa, tosin mielestäni kylmäsavutofu oli juuri sopivassa määrin maustettu. 


Bataattikiekkojen valmistuttua kokoa burgerit siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee bataattikiekko. Väliin tofun ja jugurttikastikkeen sekaan omat suosikkisi burgeritäytteistä ja kastikkeista. 

Ei kommentteja: