11.9.17

Kukkakaaliwingsit ja ikuiset kukkakaalitalkoot


Onko joku onnistunut missaamaan#kukkakaalitalkoot? Ei kai?! Osallistuin talkoisiin aiheen ollessa vielä kuumimillaan aika moneen kertaan. Tässä taloudessa on tuhottu tämän kesän - ja erityisesti loppukesän ja syksyn - aikana erittäin monta kukkakaalia. Työkaverinikin joutuivat pahaa arvaamattaan syömään kukkista kolmella tapaa eräänä maanantaina toimistolla.

Toisaalta kukkakaalintuhoamista harrastetaan meillä muutenkin ehkä keskivertoa enemmän, vähän kuin ikuiset kukkakaalitalkoot. Koska kukkakaalihulluus. Rakastan kukkakaalia. Talvella sitä harmikseni pitää ostaa tietysti tuontitavarana, mutta ehdottomasti luomua. Kesän ensimmäisten kukkisten ilmestyttyä, sekoan jonkin verran (salaa). 

Kukkakaali raakana on meillä lastenkin suosikki, etenkin jos sitä saa dippailla johonkin yrttiseen dippikastikkeeseen samalla kun katsotaan leffaa tai Vain elämää tai Voice of Finlandia. Kasvatan tyypeistä kaltaistani kukkishullua, buahahahaa!

Kukkakaaliwingsit ovat myös aivan erinomainen perjantai-illan tarjottava. Tein pari viikkoa sitten wingsejä hieman thai-intia-fuusiotyyliin maustettuna, mutta mausteeksi käy yhtä hyvin vaikkapa vain savupaprikajauhe tai barbeque-mausteseos ja chilin määrää voi itse säädellä. 

Lopputulos on osittain niin sanotusti mättöruokaa, mutta samalla lajissaan melko terveellistä. Ja - mikä parasta - yllättävän helppo tehdä. Wingsit on hauska laittaa tarjolle pikaruokamaisesti, niin voi kuvitella olevansa jossain (terveys)pikaruokalassa.

Nopeimpana dippinä wingseille toimii majoneesi, joka meillä sattui olemaan Plamilin vegaaninen luomusellainen.

PS. Oon muuten aika ylpeä itsestäni, kaksi juttua kolmen viikon sisään. Ehkä tämä blogi vielä tästä herääkin henkiin!

Kukkakaaliwingsit
Kulhollinen naposteltavaksi neljälle

1 iso kukkakaali tai 2 pienempää

Taikinaan:
2 dl kikhernejauhoa
1/2 tl kurkumajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
2 tl tandoori masala jauhetta (esim Sonnentor)
1 tl suolaa
(1 rkl oluthiivajauhetta)
noin 4 dl manteli- tai kauramaitoa (tai normimaitoa)
noin 4 rkl kylmää vettä

Loppukuorrutukseen:
3 rkl kookosöljyä sulatettuna
3 rkl thai currytahnaa tai muuta mausteseosta (itse käytin onoff spices! luomu Massaman currya)
2 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl vettä

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen (kiertoilma, jos mahdollista) ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pese ja kuivaa (tärkeää!) kukkakaali ja irrota kukinnot.

Valmista taikina isossa kulhossa. Lisää kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää maitoa ja vettä, mutta ei kaikkea kerralla. Ole tarkkana koostumuksen kanssa. Taikinan tulee olla paksua, mutta hieman juoksevaa. Sen on tarkoitus tarttua kukkakaaleihin ja pysyä niissä uunissakin. :)

Lisää kukkakaalit taikinaan, sekoita ne huolellisesti siten, että taikina peittää kukintoja mahdollisimman hyvin ja tasaisesti. Tiskaa kulho, sillä tarvitset sitä vielä. 

Levitä taikinaan peittyneet kukkakaalit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne saavat pintaansa mukavasti väriä. 

Tee sillä välin kuorrutuskastike. Vispaa vispilällä sula kookosöljy, thai-tahna (tai muu mausteseos), tomaattipyree ja vesi. 

Kun kukkakaalit ovat paahtuneet, kaada ne varovasti isoon kulhoon ja lorota kuorrutuskastike niiden päälle. Sekoita erittäin hellävaroen esim lusikalla, tavoitteena saada kastike leviämään kukkakaaleihin mahdollisimman hyvin. Paahda uunissa vielä 5-10 minuuttia.


Tarjoile esimerkiksi majoneesin (esim Plamil vegaaninen luomumajoneesi) tai suosikkidippisi kanssa. 

Ei kommentteja: