4.5.11

Nuukuusviikon ranskalainen sipulikeitto


Käynnissä olevan nuukuusviikon hengen mukaisesti mietin, mikä olisi halpaa ja ekologista, mutta kuitenkin hyvää. Ranskalainen sipulikeittohan sieltä tuli mieleen. Vielä kun tuo kelikin alkoi muistuttaa jokseenkin jo takatalvea, niin täyteläinen ja lämmin keitto tuntui sopivalta.

Sipulikeitto on sellaisenaan aivan ihanaa, mutta olin jo kauan ajatellut kokeilevani kunnollisen ranskalaisen juustokuorrutuksen tekemistä kulhojen päälle. Sveitsiläinen gruyere juustona ei kylläkään ole aivan lähiruokaa, mutta ensi kerralla teen sitä jostakin suomalaisesta vastineesta. Viiniä voi olla vaikea vaihtaa lähivaihtoehtoon, kotimainen omenaviinietikka tosin voisi toimittaa sen virkaa jossain määrin.

Sipulien karamellisointi tässä ohjeessa on oleellisen tärkeää, ja itsekin olin ehkä hieman hätähousu tässä kohdassa. Olisin voinut vielä hetken malttaa ja odottaa sipulien hienoista ruskistumista. Mutta oli se silti hyvää. Vaikka itkikin vuolaasti kuorimisvaiheessa. Terapeuttista, tavallaan...

Toinen lisähuomautus on, että juustoa laitan ensi kerralla kulhojen päälle vieläkin enemmän. Kyllä se vaan tuo sen hienostuneisuuden keittoon, sekä sen nimenomaan ranskalaisen sipulikeiton fiiliksen.

Perjantai-illaksikin on jo keksitty nuukailuherkkua: uuniperunaa kahdella ylläritäytteellä. Mitä muuta sitä voisi nuukailla keittiössä?

Ranskalainen sipulikeitto
Kulholliset neljälle

600 g keltaista sipulia
3 rkl voita
1 rkl öljyä
0.5 tl sokeria
0.5 tl suolaa
3 rkl vehnäjauhoja
0.75 dl kuivaa valkoviiniä (voisi kokeilla korvata esim rkl omenaviinietikkaa)
1.2 l kasvislientä

kovaksi paahdettua vaaleaa leipää
sopivasti gruyere-raastetta

1. Kuori sipulit ja viipaloi ne. Itke vuolaasti sitä tehdessä.


2. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipuli ja sekoittele, kunnes ne "kiiltävät" kauttaaltaan. Paista pienellä lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

3. Poista kansi, lisää sokeri ja suola. Lisää lämpöä ja paista ilman kantta hiljalleen välillä sekoitellen noin 30-40 minuuttia. Tämä on Se Ratkaiseva Vaihe. Odota, kunnes sipulit ovat veltostuneet ja hieman ruskistuneet. Eli odota kauemmin kuin minä odotin (katso kuva).


4. Kun sipulit ovat karamellisoituneet, ripottele vehnäjauhot niiden päälle ja paista sekoittaen noin 3 minuuttia. Tämän jälkeen lisää viini, sekä kasvisliemi vähän kerrallaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä noin 30 minuuttia kannen alla.


5. Leikkaa patonkipaloista noin 1,5 cm paksuisia siivuja siten, että ne noin suunnilleen peittävät tarjoilukulhosi pinnan. Voitele patonkiviipaleet kevyesti ja asettele kulhoihin, joissa on sipulikeittoa. Ripottele viipaleiden päälle runsaasti raastettua gruyereä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia ja jatka grillivastuksen alla, kunnes juuston väri miellyttää silmääsi.


6. Anna annosten jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: