19.10.14

Upea myskikurpitsapata


En kehtaa enää hehkuttaa syksyn ihanuutta, koska se saattaisi jo lipsahtaa epäuskottavuuden puolelle. Mutta sen verran vielä sanon, että syksyn oranssi on kertakaikkisen upea sen eri ilmenenisyhteyksissä. Suurin osa näistä yhteyksistä on päivänselvää astuttaessa ulos tähän aikaan vuodesta. Yksi niistä on myskikurpitsa.

Käsissäni oli luomulaatuinen, kotimainen myskikurpitsayksilö. Olin päättänyt käyttää sen harkitusti ja siten, että koko perhe söisi siitä valmistettavaa sapuskaa mielellään. Päädyin tekemään siitä eräänlaista hieman pohjois-afrikkalaisvivahteista pataa couscousin kera. Mukaan tulisi siis mausteiden lisäksi myös kikherneitä. Käytin viitteellisesti vanhan kunnon Martha Stewartin ohjetta, mutta mukailin tätä valmistustavan osalta ainakin melkoisesti.

Pääsin tavoitteeseeni: koko perhe söi sitä mielellään. Se oli sopivan makeaa ja mausteista. Ja pehmeää. Kuin lohturuokaa, vaikka lohtua ei tarvittukaan. Lisäksi annos oli mielestäni kertakaikkisen valokuvauksellinen syksyisen viikonloppuiltapäivän auringonvalossa!

Samaa värimaailmaa edustaa yksi tämän viikon projekteistani. Minäkin aion kokeilla Pohjolan kapriksiksi tituleerattuja etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja.

Niin ja ihan viimeiseksi on minun(kin) hehkutettava Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan hurmaavaa Sieniä ja ihmisiä -kirjaa. Tätä ei oikeastaan voi kuvata sanoin "sienikirja", koska se on niin paljon enemmän. Sen lisäksi, että tekee mieli lähteä etsimään sieni metsästä vielä yöppakkastenkin jälkeen, kirjaa ei pysty laskemaan käsistään. Sitä lukee kuin romaania konsanaan, kertomukset sieniretkistä inspiroivat ja saavat hyymyn huulille. Todellakin suosittelen!




Myskikurpitsapata
(Uunivuoallinen, ruokkii noin 6 henkeä)

1 keskikokoinen myskikurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 tlk (290 g) kikherneitä suolaliemessä
2 sipulia
8 (!) valkosipulinkynttä
0,5-1 tl jauhettua kuminaa
1 tl kanelia
0,5 tl savustettua paprikajauhetta (esim La Chinata)
2 porkkanaa
3 dl kasvislientä
2 tlk (500 g) tomaattimurskaa
oliiviöljyä
kourallinen tuoretta persiljaa
kourallinen tuoretta korianteria

Laita uuni lämpenemään noin 175 asteeseen. Kuori myskikurpitsa, poista siitä siemenet (esim haarukalla) ja kuutio se pieniksi (n. 1,5 x 2 cm) kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, kaada päälle oliiviöljyä ja sekoita se käsillä kuutioihin tasaisesti. Rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria myllystä, sekoita kevyesti vielä. Paahda uunissa noin 40-50 minuuttia (kuutiot eivät saisi pehmetä liikaa, jotta ne pysyisivät kasassa kun ne lisätään pataan myöhemmin).  Laita kuutiot sivuun jäähtymään.

Kaada kikherneet lävikköön, huuhtele huolellisesti ja valuta. Kuori porkkanat ja kuutioi ne sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Lämmitä paistinpannulla hieman öljyä ja paista sipulia ripauksella suolaa maustettuna noin 5 minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja paista muutama minuuttia. Lisää sekaan kumina, kaneli ja paprikajauhe ja paista noin minuutti. Lisää joukkoon kikherneet, porkkanakuutiot ja kasvisliemi. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Siirrä paistetut vihannekset korkealaitaiseen uunivuokaan. Kaada päälle tomaattimurska, persiljasilppu ja lorauta sekaan oliiviöljyä. Kypsennä 175 asteisessa uunissa kannen alla noin tunti. Voit jättää padan muhimaan uuniin pidemmäksikin aikaa, omani muhi lähes kaksi tuntia. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsakuutiot, korianteri ja mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista couscousia 3 dl (kuivattua tuotetta) pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile pata couscousiin sekoitettuna.


4 kommenttia:

The VegHog kirjoitti...

Hyvä resepti! Olen kaikenlaisten kurpitsojen suurkuluttaja tällä hetkellä, joten kaikki uudet ideat ovat tervetulleita. :)

the-veghog.blogspot.co.uk

Anonyymi kirjoitti...

Upea herkullinen syysruoka. Oli vaivannäön arvoinen!

Anonyymi kirjoitti...

Vaivannäön arvoinen syysherkku!Lisäsin joukkoon vielä hieman syysomenaa,Nam.

Unknown kirjoitti...

Hei kiitos kommenteista!

Syysompun lisääminen on muuten aivan loistava idea, testiin!