24.12.14

Kesämeininkiä keskellä joulua: seesamiset kurpitsa-porkkanavartaat



Kasvisruoan ystävälle joulu on joka vuosi aina vain jännittävämpää. Lahjaksi voi toivoa jos jonkinlaista opusta ja välinettä, mutta tarjolla on yhä mielenkiintoisimpia kotimaisiakin kasviksia - ja sitäkin mielenkiintoisempia ideoita käyttää niitä! Uskaltaisin ehkä jopa puhua runsauden pulasta. Lanttua näkee monessa muussakin yhteydessä kuin siinä perinteisessä lanttulaatikossa (missä ei siis sinänsä ole mitään vikaa, päinvastoin!). Juuriselleri ja muutkin juurekset ovat voimissaan.

Itseäni on erityisesti ilahduttanut se, että eri kurpitsalajeja saa yhä helpommin käsiinsä suomalaisista ruokakaupoista, vieläpä kotimaisesta maaperästä peräisin olevia sellaisia. Myskikurpitsa on ehdoton suosikkini tämän vuodenajan kokkailussa, niin arjessa kuin juhlassakin. Sen väri on niin upea piristys tähän pimeään ja usein niin harmaaseen kauteen, ja sen maku puolestaan taipuu täyteläisestä lohturuosta juhlavaan eksoottisuuteen. Ainakin kun sen marinoi. Myskikurpitsa sopii loistavasti salaatteihin, patoihin, pastaruokiin. Mutta entäpä ihan sellaisenaan? Jep, nappivalinta talvisiin vartaisiin! (Todellakin, nyt tehdään vartaita sisäkeittiössä ja keskellä sydäntalvea!) Inspiraatio näihin bongattu upeasta Gardenista-blogista, jonka julkaisemaa ohjetta muuntelin jonkin verran.



Varraskuvista saattaa siis bongata myös porkkanan paloja. Sekin toimi tässä hyvin. Ja ensi kerralla otan myös lanttukuutiot kyytiin. Kurpitsa oli kotimaista, porkkana on kotimaista, lanttu on tietysti kotimaista. Sinivalkoista suosiva peukuttaa niin, että käsi tärisee. Tosin marinadi on kaikessa seesamisessa eksoottisuudessaan melkoinen pitkämatkalainen.

Oli aika jännä tunne syödä vartaita ihan keskellä synkintä talvea (joka muuttuikin eilen valkoiseksi sellaiseksi täällä etelässäkin, mutta kokemus oli hauska. Myös lasten mieleen. Eli hyvä tapa saada lapset syömään kotimaisia juureksia. 

Kenties uuden vuoden juhlapöytään? Siihen asti, ihanaa ja värikästä kasvisjoulua! Täällä sitä vaan valvotaan ja haistellaan ihanaa tuoksua keittiöstä: uunissa on satsi punajuuria yön yli hautumassa ja päätymässä jouluaaton salaattiin huomenna, namiii! 


Seesamiset kurpitsa-porkkanavartaat 
4-6 hengelle lisukkeena

1 keskikokoinen myskikurpitsa
3 porkkanaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta (käytin ketjap manis -makeaa soijakastiketta ja toimi hyvin)
1 tl riisietikkaa
ripaus chilijauhetta
1 rkl vaahterasiirappia
suolaa ja pippuria
3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
varrastikkuja ja hammastikkuja 


Lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. 

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa sopiviksi suupaloiksi vartaita ajatellen. Kuori ja kuutioi samalla periaatteella myös porkkanat. Hammastikkuihin voit tehdä hieman pienempiä kuutioita. Siirrä kuutiot kulhoon.

Valmista marinadi. Sekoita seesamiöljy, soijakastike, riisietikka, chili ja vaahterasiirappi hyvin keskenään. Kaada marinadi kurpitsa- ja porkkanakuutioiden päälle, sekoita hyvin ja kaada marinoidut kuutiot uunipellille.

Paahda kuutioita uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes ne ruskistuvat kulmistaan hieman. Anna jäähtyä hetken. Paahda sillä aikaa seesaminsiemet paistinpannulla sekoittelemalla niitä puulastalla kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä. 

Asettele kuutioit vartaisiin haluamallasi tavalla. Ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä ja tarjoile heti.



Ei kommentteja: