29.4.15

Vegeversio vietnamilaisesta Pho-keitosta


Vietnamilainen ruoka on polttavan pop tällä hetkellä. Olen itsekin keskellä siihen kohdistuvaa hurahdusta. Kesärullapakkomielle on ehkä hieman hellittänyt, mutta olen jo pitkään haikaillut Vietnamin kansallisruoan, Pho-keiton, perään. Tästä nuudelikeitosta on suht vaikeaa saada kasvisversiota ravintoloista, sillä sen liemessä keskeisessä osassa on liha. Ja koko keiton jujuhan on juurikin se liemi.

Jonkun mielestä keitto saattaa näyttää yliterveelliseltä (ja toki se onkin huipputerveellistä rapeiden vihannestensa ansiosta), mutta sen liemi on niin taivaallisen hyvää että lähes raakoihin vihanneksiin tottumaton hullaantuu salakavalasti liemeen rakastuttuaan myös vihannesten rapsakkuuteen. Ehkäpä täydellinen ateria Vapun herkkutteluista takaisin maan pinnalle laskeutumiseen?

Muistelen kaihoisasti noin kymmenisen vuotta sitten kalifornialaisen tuttuni minulle Englannissa tarjoamaansa Pho-keittoa (kasvisversiona, tietysti). Se oli jotenkin niin erilaista ja eksoottista. Kaikessa keveydessään se vei sydämeni, enkä ole yhtä hyvää versiota siitä sittemmin löytänyt.

Kaipuuni tätä nimenomaista annosta kohtaan on vaan vahvistunut, kun vietnamilaisesta ruoasta puhutaan about joka paikassa tällä hetkellä.

Tarinan käännekohtana toimii ihanalta ystävältäni lahjaksi saatu keittokirja. Suosikkibloggaajieni, tukholmalainen kasvisruokablogi Green Kitchen Stories, toinen keittokirja Green Kitchen Travels löytyi muutama viikko sitten postilaatikostani, ihan yllättäen. Siinä kohtaa voi muuten sanoa, että ystävä tuntee hyvin,  kun saa häneltä yllättäen lahjaksi kirjan, jonka on haaveillut ostavansa. <3 Kiitos, ihana!

Niin, kirjan sivuilta hyppäsi esiin jo ihan ensimmäisellä, nopealla selailulla mikäs muukaan kuin Pho-keitto. Tein keittoa prikulleen ohjeen mukaan jokunen päivä sitten. Se maistui mielestäni aivan liikaa inkivääriltä, joten kehittelin ohjeesta omaan makuuni sopivamman version, jossa maistuu ohjeen suosikkimausteeni. Tämä valmistustapa ja mukaan valitut vihannekset ovat niin ihanan pureskeltävia, että tässä riittää tekstuuria liemen ryystämisen rinnalle. Ja itse liemi on kyllä niin hyvää, että tekisi mieli juoda sitä pullosta.


Laitoin ylimääräiset liemet kuitenkin pakastimeen, niin saa sitten vaikka kaluta jättijääpalaa pahimman himon iskiessä.

Ohje muokattu Green Kitchen Travels -kirjan ohjeesta. Ohjeessa mainittu Clearspring-brändi, jonka vegetuotteista pidin mielettömästi Englannissa asuessani. Jokin aika sitten kaupassa huomasin ilokseni, että heidän tuotteitaan saa Suomestakin, jee! Ohjeen Clearspring-nuudelit sain näytteenä blogin kautta.

Pho-keitto
Neljälle

2 isoa sipulia

3 cm pala tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
1 rkl korianterinsiemeniä
2 mausteneilikkaa (kokonaista)
4 kardemumman kotaa
5 tähtianista
2 rkl soijakastiketta (itse käytin Clearspringin tamarisoijaa)

puolikas fenkoli kolmeen osaan pilkottuna

2 porkkanaa kuorittuna ja neljään osaan pitkittäin pilkottuna
2 l kasvislientä

Keittovihannekset ja muut ainekset:


1 parsakaali kukintoihin leikattuna

puolikas paksoi paksusti siivutettuna
mungpavun ituja (jotka unohdin pöydälle tehdessäni kuvan keittoa!)
puolikas ruukku korianteria
puolikas ruukku basilikaa
1 lime neljänneksiin kuutoituna
seesaminsiemeniä

150 g kiinteää tofua kuutioituna ja soijan kanssa paistettuna

200 g riisinuudeleita (käytin Clearspringin leveitä (tumma)riisinuudeleita)*

Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Kuori sipuli ja puolita se. Kuori inkivääri ja pilko se ohuiksi paloiksi. Aseta sipulit ja inkiväärit uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa noin viitisen minuuttia, tai kunnes vihannekset saavat aivan hieman väriä pintaansa.


Kuivapaahda mausteita paksupohjaisessa kattilassa kuumalla levyllä koko ajan hieman sekoitellen vain sen verran, että haistat niiden tuoksun. Kaada päälle kasvisliemi ja soija, lisää sekaan porkkanat ja fenkoli, sekä uunissa paahdetut sipuli ja inkivääri. Keitä keittolientä noin puolisen tuntia ja siivilöi liemi.

Keittoliemen kiehuessa valmista nuudelit ohjeen mukaan. Jäähdytä ne kylmän veden alla ja valuta. Paista samalla tofu isoina kuutiona paistinpannulla pienen soijamäärän maustamana. Varo, ettei tofu hajoa tai pala. Siirrä sivuun.

Asettele tarjoiluun varaamiisi keittokulhoihin nuudeleita, tofua ja vihanneksia. Täytä kulhot Pho-liemellä. Ripottele päälle reippaasti korianteria, basilikaa ja seesaminsiemeniä, lisää jokaiseen annokseen limeneljännes ja nauti.

* Tuote saatu näytteenä blogin kautta.

Ei kommentteja: