12.5.15

Uuniperunaa ja “baked beans” härkäpavuilla


Taas brittinostalgisointia. Opiskellessani saarivaltiossa tuli vietettyä melko paljon aikaa yliopiston kirjastossa. Siellä sijaitsevassa ruokalassa vastaavasti tuli tankattua uuniperunaa, jonka täytteenä oli perinteisesti "baked beans and cheese". Eli iso uuniperuna, jonka päälle lätkäistään voita, ladotaan kasa valkoisia papuja tomaattikastikkeessa ja päälle mätkäistään kunnon kourallinen raastettua cheddaria. 

Opiskeluun energiaa ja aivoille tiukkaa ravintoa? Ehei. Kunnon mättöä. Lohturuokaa. Väsyttävää vatsantäytettä. Mutta ah, niin herkullista se oli. Ja niiiin halpaa.

Tämän elämäni ajanjakson perintönä meillä kyllä harrastetaan uuniperunoita edelleenkin aina silloin tällöin. Tällä kertaa innostuin testaamaan baked beans -papukastiketta ihan itse valmistettuna. Olin ostanut kokonaisia kuivattuja härkäpapuja jo jonkin aikaa sitten, joten tässä oli oivallinen tilaisuus testata niitä arkiruokailussa. Härkäpapujen makuhan on melko voimakas, mutta muiden papujen seassa voimakkaassa kastikkeessa ne humpsahtivat perheenjäsenten suihin ihan tuosta noin vaan. Jee, taas yksi uusi käyttötapa härkäpavulle!

Pakko myöntää, että papukastike ei kyllä maistunut ihan samalta (einesmäiseltä?), kuin miltä erään (maailman kuuluisimman?) ketsuppivalmistajan legendaarinen Baked beans -säilykepurkkikastike maistui Silloin Joskus, mutta eipä kukaan sille nyrpistänyt nenäänsäkään. Tai edes kysynyt epäilevästi haarukkaan päätynyttä lastia lähietäisyydeltä tuijottaen, että “äiti, mitä tää oikein on?”. Haarukallisia hävisi sutjakasti suita kohti vaan.

Baked beans 
Uuniperunan täytteeksi neljälle

2 dl valkoisia papuja tölkistä tai kuivatuista pavuista itse keitettyinä
1 dl härkäpapua kuivatuista pavuista itse keitettyinä
öljyä paistamiseen
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä pieneksi hakattuna
1 tl savupaprikajauhetta
400 ml tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 dl vettä
1 rkl soijaa
1 rkl siiderietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria

Valmista pavut paketin ohjeen mukaan liottamalla niitä ja keittämällä ne kypsäksi. Valuta ja aseta sivuun. 

Kuullota sipulia öljyssä paksupohjaisessa kattilassa muutama minuuttia. Lisää sekaan valkosipulisilppu ja savupaprikajauhe. Sekoittele noin minuutti ja lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree, vesi ja muut  ainekset (ei suolaa ja pippuria vielä). Anna kiehua vähintään 30 minuuttia, mieluiten noin tunnin. Lisää sekaan pavut. Kiehauta. Mausta ja tarkista maku.

Halkaise uuniperunat, lado päälle baked beans -kastiketta ja lisää päälle haluamasi kokoinen läjä cheddaria. Nauti ja lohdutu. 

Ei kommentteja: