8.4.17

Ovela lasagne ja miten ujuttaa kasviksia lapsen lautaselle



Lasagne on varmaankin yksi joka lapsen varma suosikkiruoka. Se oli myös oma lapsuudensuosikkini. Legendaarisissa ystäväkirjoissa kyseltiin usein herkkuruokaa, ja vastaukseni oli aina “lasagne”.

Syötän omille lapsilleni joka päivä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman monipuolisesti kasviksia. Erityisesti raakana, mutta myös kypsennettynä. Joskus niiden kätkeminen erilaisiin ruokiin on huippuhauskaa, sillä siitä tulee itselle niin ovela olo. Hahaa, söivätpä lehtikaalia/parsakaalia/selleriä/kesäkurpitsaa jne.

Lasagne on mielestäni siitä nerokas ruoka, että ensinnäkin jauheliha on siinä erinomaisen helppo korvata. Suosin mahdollisimman prosessoimattomia raaka-aineita ja erilaisista linssejä löytyy monessa ruoassani lihaisaa koostumusta tuomaan. Etenkin käyttämällä punaisia sekä mustia beluga -linssejä yhdessä. Kuten lasagnessani.

Vegelasagnen nerokkuus kulminoituu erityisesti siinä, että siihen voi upottaa aivan käsittämättömän määrän kasviksia ilman, että sen syöjät nikottelevat asiasta. Mikä parasta, siihen voi upottaa monia sellaisia kasvisten osia, joita usein pidetään jopa jätteenä. Esimerkiksi kukka- tai parsakaalin varret. Salaisuus on niiden raastaminen. 


Kuvan lasagnessa on tuoreita kasviksia yhteensä yhdeksän eri lajia! Kukaan sen syöjistä ei raportoinut mitään havaintoja yhdestäkään näistä. Koska lasagnessa on niin paljon raaka-aineita, se on erittäin mehevä ja täyttävä. Niin ja lisäksi se on täysin vegaaninen ja gluteeniton!

Resepti saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta mikään ei estä jättämästä joitain kasviksia pois tai vaihtamasta niitä toiseen - kunhan vaihtoehdot ovat jokseenkin raastettavissa. Myös esimerkiksi mehustuksesta jäävä porkkanakuitu toimii erinomaisesti ja on jo valmiiksi sopivassa muodossa.

Pikaruoaksi en tätä toki väitäkään, mutta aivan täydellinen lounas se on aurinkoisen kirpsakkana kevätpäivänä. Mutta kun tällaisen ovelan lasagnen valmistukseen Ja kokki voi hykerrellä tyytyväisenä, kun lounastajat nauttivat parsakaalin ja kukkakaalin varsia ja palsternakkaa autuaan tietämättöminä! 


Lasagne
(noin 30x40cm vuoka)

Tomaattikastike ja lasagnen valmistelu:
paistamiseen 3 rkl öljyä, voita tai gheetä (itse käytin gheetä)
purjoa n. 5cm pala
4 valkosipulinkynttä
puolikas juuriselleri
puolikas palsternakka
puolikkaan parsakaalin varsi
500 ml paseerattua tomaattia/passataa
2-3 dl vettä
2 dl belugalinssejä (mustia linssejä)
1 dl punaisia linssejä
1 rkl vaahterasiirappia (tai valitsemaasi makeutusta)
basilikaa
orgenoa
1 bataatti
lasagnelevyt (itse käytin gluteenittomia)

Valkokastike (vegaaninen):
2 dl cashewpähkinöitä
1 kukkakaali
1 prk Oatlyn kaurakermaa
2 rkl oluthiivahiutaleita
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Pinnalle:
(vegaanista) juustoa

Alkuvalmistelut:
Laita cashewt likomaan kylmään veteen vähintään puoleksi tunniksi (ne muodostavat vegaanisen valkokastikkeen pohjan). Liota myös linssejä max puoli tuntia kylmässä vedessä (eri astiassa kuin cashewt).

Valmista tomaattikastike: 
Silppua purjo ja valkosipuli hienoksi. Raasta juuriselleri, palsternakka ja parsakaalin varsi raastinraudalla. 

Kuumenna 1 rkl öljyä/rasvaa kattilassa. Lisää purjo ja ripottele sen päälle hieman suolaa. Anna kuullottua matalassa lämmössä noin 5 minuuttia ja lisää valkosipuli. Kuullota pari minuuttia. Lisää 2 rkl öljyä/rasvaa, kuumenna ja lisää raastetut kasvikset, sekoittele 2-4 minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, linssit, vesi ja vaahterasiirappi. Silppua sekaan basilikanlehtiä makusi mukaan. Kypsennä noin puoli tuntia ja mausta oreganolla ja suolalla. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes koostumus on mieluinen. Itse jätin koostumuksen hieman karkeaksi, mutta jos soseutat ihan hienoksi, kukaan ei taatusti huomaa tähän kastikkeeseen ujutettuja vihanneksia lasagnessa.

Kuori bataatti ja siivuta se noin 2mm paksuiksi siivuiksi. Näitä käytetään huijauslasagnelevyinä normaalien lasagnelevyjen lisäksi.

Valmista valkokastike: 
Höyrytä kukkakaalin kukinnot ja pikottu varsi pehmeäksi. Sillä välin poista vähintään puoli tuntia kylmässä vedessä lionneiden cashewpähkinöiden liotusvesi ja lisää tilalle noin 1dl uutta, kylmää vettä. Soseuta cashewt sauvasekoittimella isohkossa, korkeassa kulhossa. Lisää sekaan höyrytetyn kukkakaalin kukinnot ja pilkottu varsi. Lisää kaurakerma, oluthiivahiutaleet, sitruunamehu, suola ja pippuri. Tarkista maku. Sen pitäisi olla suolaisen hapan, juustomainen. Aseta sivuun. 

Lasagnen kasaaminen:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kun tomaattikastikekin on valmis, aloita lasagnen kasaaminen. Öljyä uunivuoka ja levitä pohjalle noin 1,5cm kerros tomaattikastiketta ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta. Peitä kerrokset lasagnelevyillä. Levitä taas päälle tomaattikastiketta, valkokastiketta ja seuraavaksi lado päälle bataattisiivut lasagnelevyjen tapaan. Näiden päälle tomaattikastike, valkokastike ja lasagnelevyt. Viimeseksi loput tomaatti- ja valkokastikkeista ja pinnalle juustoraastetta.


Paista uunissa noin 40-50 min. 

Ei kommentteja: