4.9.12

Syksyä ilmassa - on keittojen aika!


Ilmassa se tuoksuu jo iltaisin ja aamuvarhaisin. Aamuyöstäkin on jo paljon pimeämpää. Uskokaa pois, minä tiedän siitä paljon tällä hetkellä. Herään säännöllisesti viiden maissa tällä hetkellä ja sitten taas kuuden jälkeen. Kuudelta on vielä jokseenkin valoisaa.

Syksy siis. Se taitaa olla tässä ihan käsillä. Märistä keleistä huolimatta minusta on ihanaa poltella kotona kynttilöitä iltaisin kun alkaa hämärtää aina vain aikaisemmin, juoda iltateet lämmikkeeksi, antaa pikkupojan hyppiä vesilätäköissä. Ja tehdä keittoja, jotka lämmittävät sydämeen asti.

Minun mielitiettyni on briljantti ruokaostosten tekijä. Sen lisäksi, että hän noudattaa tekemiäni ostoslistoja, hän myös bongailee tarjouksia. Usein häneltä tosin niin sanotusti karkaa mopo käsistä niitä nähdessään ja ostoksia purkaessa tulee välillä tunne, että hän on käynyt tukussa ostamassa tykötarpeita ainakin 6-lapsiselle suurperheelle.

Juuri näin meille ilmestyi kokonainen kassillinen suippopaprikaa. Minun oli (kuulemma) määrä loihtia niistä jotain. Niinpä tartuin haasteeseen. Syntyi ihanan syksyinen paprikakeitto, jossa oli hieman sitä kaivattua potkuakin. Idean sain new yorkilaisesta smitten kitchen blogista, mutta muokkasin ohjetta melko paljon. Lopputulos todellakin lämmitti sekä makuhermoja, että sielua.

Anna palaa vaan, syksy!

Paprikakeitto

Oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus valkoviiniä
8 suippopaprikaa paloiteltuna (n 3cm paksuisia paloja)
1/4 kuivattua chiliä
5 dl kasvislientä
pieni kourallinen tuoretta timjamia
1 prk kuorittuja tomaatteja tomaattiliemessä
1 prk creme fraicheä
ripaus suolaa ja pippuria

1. Silppua sipulit ja valkosipuli. Kuullota sipuleja kunnes ne ovat pehmenneet ja lisää valkosipuli. Paista muutama minuutti ja lisää loraus valkoviiniä.

2. Kun valkoviini on lähes kokonaan haihtunut, lisää paprikat, timjami, chili ja kasvisliemi. Kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet.

3. Lisää kuoritut tomaatit ja niiden mehu. Riko tomaattien rakenne puulastalla. Keitä noin 20-25 minuuttia.

4. Lisää lopuksi creme fraiche sekä suolaa ja pippuria makusi mukaan ja soseuta.

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Namia!

Ulla kirjoitti...

Blogissasi on uusi ulkoasu! Ihana! Saiskos vähän konsultoida tuon taustan värkkäämisessä?

Miina kirjoitti...

Kiitos, onpa kiva kuulla! Ja toki saat, numeron tiedätkin! ;)