1.10.14

Pelkistetty bolognese härkäpapurouheesta


***Varoitus: olen innostunut. Todella innostunut. Niin innostunut, kuin ruokabloggaaja voi olla uuden raaka-ainetuttavuuden tehtyään.***

Olen tietoisesti jättänyt soijarouheen vähemmälle käytölle ihan vain siksi, että sen matka lautaselleni on hieman liian pitkä. Näemmä minusta tulee päivä päivältä niin sanotusti tiedostavampi kuluttaja. 

Ei hätää - minulle uusi tuttavuus härkäpapurouhe on kotimainen vastine soijarouheelle. Kasviproteiinia Suomesta siis. Kyllä kiitos! Härkäpapu on yksi vanhimmista kotimaisista viljelykasveista ja se siis sisältää jopa 30% proteiinia. Kannatan sen tuomista takaisin ruokapöytiimme. 

Ensimmäinen testini härkäpapurouheelle oli tehdä siitä hieman yksinkertaistettu bolognesekastike. Härkäpapurouhe luonnollisestikin maistuu erilaiselta. Mutta ihan positiivisella tavalla. Maku ja koostumus tuntuvat enemmän pähkinämäisiltä.

Härkäpapurouhe bolognesekastikkeessa oli kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen elämys. Valmistustapa ainakin tässä reseptissä oli täysin sama kuin soijarouheella kokatessa, joten sikäli tuttu juttu. Maku vaan oli jokseenkin jännittävämpi. Ja hyvää mieltä kotimaisuudellaan nostattava!

Härkäpapurouhe vie minut myös Turun Ruoka- ja Viinimessuille tulevana viikonloppuna. Halusin kehitellä mahdollisimman pitkälti kotimaisen, ah niin trendikkäästi katuruokahenkisen vaihtoehdon ihanille falafel-pyöryköille. Kehittelyn tulosta, jossa on luonnollisesti pääosassa härkäpapurouhe, voi tulla maistelemaan messujen lähituottajatorille, KasviPro-hankkeen osastolle C-halliin sunnuntaina, 5.10., klo 11 alkaen. 


Bolognesekastike härkäpapurouheesta
Pastakastikkeeksi neljälle

1,5 dl härkäpapurouhetta
n. 4 dl kasvislientä liottamiseen
öljyä paistamiseen
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
800 g (luomu)tomaattimurskaa
1 porkkana pieneksi kuutioituna
1 tl täysruokosokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

Liota härkäpapurouhetta kuumassa kasvisliemessä kannen alla noin puoli tuntia. Valuta. 
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulisilppu ja sen päälle hieman suolaa. Kuullota huolellisesti, vähintään 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja sekoittele noin minuutin verran. Lisää kattilaan tomaattimurska ja härkäpapurouhe. Anna kiehahtaa ja hauduta miedolla lämmöllä hiljalleen ja välillä sekoitellen vähintään puoli tuntia (itse haudutin kastiketta tunnin). Lisää porkkanakuutiot ja sokeri ja lorauta sekaan kunnon kulaus oliiviöljyä. Jatka miedolla lämmöllä kypsennystä vähintään puoli tuntia. Mausta lopuksi revityllä basilikalla ja reippaalla ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoile pastan kastikkeena, raasta päälle esim. pecorino-juustoa ja koristele tuoreella basilikalla. 








6 kommenttia:

Henna kirjoitti...

Mitä härkäpapurouhetta käytit? Itsellä Verson rouhe hajosi jo 10 minuutin liotuksessa ihan hötöksi...

Unknown kirjoitti...

Käytin Paulähteen vihannestilan tuottamaa Vihreä Härkä -rouhetta. Ei mennyt miksikään liottaessa, eikä mene keitettäessäkään, suosittelen!

Anonyymi kirjoitti...

Verson paketissakin lukee että ei liotusta, toiminee siis paremmin jos skippaa sen osuuden reseptistä...

Unknown kirjoitti...

Tuotteissa on varmasti eroja. Olen itsekin huomannut, että toisesta paketista lähtöisin oleva rouhe jää liian rapsakaksi ilman liottelua, kuin taas toisesta ei.

Anonyymi kirjoitti...

Koetan tehdä ensimmäistä kertaa jauheliha + härkäpapurouhe-kastiketta, löysin Turun reissulta Paulähteen härkäpapurouhetta. Toimiiko jauho esim. bataattirieskoja tehtäessä, voiko koko vehnäjauhon määrän korvata härkäpapujauholla?

Unknown kirjoitti...

Hauska kuulla, että olet käynnistämässä härkäpapurouhekokeilua! Ei kannata korvata kaikkia vehnäjauhoja härkäpapujauholla, se on melko voimakkaan makuista. Itse teen esim pizzapohjan siten, että noin 30-40% jauhoista on härkäpapujauhoa.