30.12.14

Härkäpapujauho goes pannari ja muita uuden vuoden aikeita


Kuluva vuosi lähenee loppuaan. On taas aika suunnata ajatukset hetkeksi tulevaisuuteen - eli siihen, miten ensi vuonna sitä elää taas pikkuisen paremmin (kirjoitin tämän pilke silmäkulmassa). Yleensä en tee mitään uuden vuoden lupauksia, mutta tällä kertaa aion tarkentaa elämäni kurssia hieman (tämäkin pilke silmäkulmassa, tosin tällä kertaa pilke on aitoa innostusta). 

Tarkennus liittyy ruokaan, liikuntaan ja elämänasenteeseen. En tietenkään halua puhua lupauksista, ehkä paremminkin vankoista aikomuksista. Tässä muutama.

  1. Aion minimoida sokerin käytön meillä kotona. Oikeastaan tavoitteena on sen lähes totaalinen eliminointi. Sokeria menee meillä muutenkin todella vähän, mutta esimerkiksi leivonnassa yritän löytää sille vaihtoehtoja. Kokeilin joulun aikaan ensimmäistä kertaa raakakakun valmistusta ja mielestäni onnistuin aika hyvin. Makeutusaineena ehkä teelusikallinen hunajaa. Meidän lasten synttäreillä tullaan siis tarjoilemaan raakakakkuja tänä vuonna (uhosi hän). Kovalle hilloajalle tämä tosin on ehkä hieman liian tiukka haaste, mutta katsotaan miten käy.  
  2. Aion kasvattaa kotimaisuusastetta kokkailuissani entisestään. Mausteissa tämä on tietysti vaikeaa. Mutta esimerkiksi soijarouheelle löytyy korvaavia valmisteita ihan täältä ihanasta kotimaasta. Kuluvan vuoden uusi tuttavuuteni härkäpapurouhe on testattu, hyväksi havaittu ja vakiokäytössä. Tällä viikolla valmistin lomapannaria välipalaksi tällä laadukkaalla kasviproteiinilla parannettuna. Härkäpapujauho maistuu melko voimakkaalta, mutta kun sillä korvaa 30% pannarin kokonaisjauhomäärästä ja pistää mukaan kardemummaa, ei kukaan huomannut yhtään mitään. Ja minä hymyilin tyytyväisenä. Härkäpapujauhoa ja -rouhetta saa nyt Ruohonjuuresta, jippiii!
  3. Haluan lisätä onnellisuutta ihan tavallisessa, jokapäiväisessä arjessa ja arvostaa sitä entistä enemmän. Ostin itselleni joululahjaksi opuksen nimeltä Onnellisuusprojekti, joka on toiminut innoittajana tälle aikomukselleni. Arki (etenkin pienlapsiperheen sellainen) on usein aikamoista härdelliä ja tukka putkella -meininkiä, mutta tiedän siinä olevan paljonkin onnea. Kun sen vaan osaa löytää, yhä uudelleen. Ja kääntää iloksi, yhä uudelleen. Tasapainoiseen ja onnelliseen arkeen liittyy omalla kohdallani myös liikunnan lisääminen. Kaikki tämä tietysti ilman aikataulustressiä. Saas nähdä, hihi!


Mutta hyvä siitä tulee! Nyt ei sitten muuta kuin odottelemaan sitä uutta, kertakaikkisen upeaa, säkenöivää, kuplivaa, vähäsokerista, hikoilun tahdittamaa ja kotimaisuudella höystettyä vuotta. Hyvää vuotta 2015! 

Onkohan kellään muulla ruokaan tai elämänasenteeseen yleisesti liittyviä uuden vuoden aikeita?

Perinteinen pannari feat härkäpapujauho
Pellillinen

4 munaa
1l maitoa (voi korvata esim soija- tai mantelimaidolla)
1,5 dl härkäpapujauhoa
3,5 dl vehnäjauhoa (tai muuta sopivaksi katsomaasi jauhoa)
1 tl suolaa
loraus vaahterasiirappia tai hunajaa
2 rkl oliiviöljyä

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki kevyesti vispilällä. Lisää maito ja sitten jauhot siivilän läpi kevyesti sekoitellen. Lisää loput aineet, sekoita kevyesti. 

Laita uuni lämpeämään noin 200 asteeseen. Anna taikinan tekeytyä uunin lämmetessä. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Kaada taikina leivinpaperille ja kypsennä pannari uunissa noin 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile esimerkiksi omenahillon kera. 

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Hyviä aikomuksia ja tuntuvat tutuilta. Viime vuonna päätin vähentää sokeria, lihaa ja vehnäjauhoja ja lisätä kalaa, kasviksia, hedelmiä, papuja ja täysjyväjauhoja. Hyvin on mennyt, makeuttajiksi ovat tulleet hunaja ja banaani, kalaa syön usein, lihaa ehkä kerran viikossa ja hedelmiä joka päivä muutama. Leivästäni on tullut huomattavasti kuitupitoisempaa ja palkokasvejakin riittää ruuissa. Tsemiä sinnekin.

Unknown kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista kuulla, Polkkapossu! Ja kiitos tsempeistä. Sokeria ei ole tänä vuonna purkista mennyt vielä yhtään, banaania ja hunajaa olen myös käyttänyt makeutukseen. Ne toimivat loistavasti!