7.1.15

Jämäwokki ja pähkinäkastike, eli miten saada lapsetkin syömään lanttua


Meillä asuu selvästi joukko selviytyjiä. Emme ole käyneet kaupassa moneen päivään. Nyt tietysti uuden vuoden arkinen aherrus on taas alkanut, mutta vuoden loppu ja uuden alkukin on mennyt hyvin pitkälti jääkaapin jämävarastoa tyhjennellen, kuivatarvikkeita ja pakastimen antia hyödyntäen. Tällä tavalla selvittiin hienosti, tosin maitotuotteita pitikin lapsille käydä noutamassa pikakauppareissulla. 

Loppiaisen lounas ajoittui mukavasti keskelle aurinkoista tiistaipäivää ja pienen jäisessä mäessa suoritetun pulkkailun jälkeen kävi pieni ihme. Otin tietoisen riskin suikaloimalla jääkaapista löytyvän vihanneskokoelman edustajia pikaista wokkia varten ja kelpuuttamalla mukaan lanttua ja ruusukaalia. Hiljaa mielessäni epäilin, josko perheen pienimmät popsisivat lanttusuikaleita ja ruusukaalia, mutta päätin olla rohkea selviytyjä. Suikaloin lantun melko pieniksi tikuiksi, ruusukaalin siivutin myöskin ohuiksi paloiksi. 

Valmistin pähkinäisen kastikkeen luomumaapähkinävoista (joka ei sisällä muuta kuin maapähkinää ja suolaa), limemehusta, inkivääristä, pienestä ripauksesta hunajaa (koska en käytä sokeria meillä ruuanvalmistuksessa enää sitten viime viikon!) ja indonesialaisesta ketjap manis -makeasta soijakastikkeesta (sitä löytyy jo useimmista hieman isommista ruokakaupoista). 



Nuudeleita, paistettuja jämäkasviksia, päälle pähkinäkastiketta ja seesaminsiemeniä. Avot. Kaikmän. Kukaan ei edes huomannut nirsoilla ei-perus-wokki-vihanneksista. Teen toistekin.

Jämäwokki ja pähkinäkastike
Neljälle

Kastike:
4 rkl maapähkinävoita
2-3 rkl tuoretta limen mehua
(1/2 - 1 tl hunajaa)
3 rkl ketjap manis -soijakastiketta
2 cm pätkä inkivääriä hyvin hienoksi raastettuna
n. 3 rkl vettä

Wokki:
sopiva määrä mitä tahansa vihanneksia suikaloituna, kuten
puolikas lanttu
puolikas paprika
kourallinen ruusukaalia
kourallinen herkkusieniä
kevyesti kiinankaalia
2 rkl öljyä paistamiseen
1 rkl soijakastiketta

4 levyä perusnuudeleita

seesaminsiemeniä

Valmista pähkinäkastike sekoittamalla kastikkeen ainekset hyvin purkissa. Lisää hunajaa makusi mukaan makeuttamaan kastiketta (se ei välttämättä ole tarpeen). Lisää vettä sen mukaan, miten paksua tai ohutta kastikkeesta haluat. Itse tein kastikkeesta melko paksua, mutta kuitenkin sellaista, että sitä oli helppo tiputella lusikasta vihannesten päälle. Laita kastike sivuun maustumaan.

Kuori ja suikaloi vihannekset sopiviksi paloiksi syöjiä ajatellen (esim nirsoille mm. lanttu ohuina tikkuina ja ruusukaalit ohueksi siivutettuina). 

Kuumenna wokki- tai paistinpannu, lisää öljy. Kun öljy on kuumaa, lisää pannulle vihannekset kypsymisjärjestyksessä (aivan lopuksi ja viimeisenä kiinankaali). Paista niitä kuumalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne muuttuvat rapsakoiksi, mutta varo ettet “lötkistä” niitä.

Samaan aikaan valmista nuudelit paketin ohjeen mukaan. Valuta. 


Asettele kulhoihin nuudelit. Kasaa päälle wokatut vihannekset. Tiputtele näiden päälle pähkinäkastiketta ja lopuksi kaunistukseksi seesaminsiemeniä. 

Ei kommentteja: