1.4.11

Kirpeä, mutta ihanan pehmeä sitruunarisotto

Olen löytänyt uudelleen sitruunan. Se on keittiössäni käytössä nyt muussakin ruoanlaitossa kuin salaateissa ja leivonnassa. Se on niin ihanan raikas ja toimii kermaisissakin ruoissa säilyttäen kirpeän raikkautensa.

Sitruunarisotto on uusin aluevaltaukseni. Tein hiljattain muutamaankin otteeseen sitruunaspagettia, joten arvelin pitäväni tästä kirpakasta risotostakin. Olin niin kovin oikeassa. Täydellinen perjantai-illan nautiskeluruoka kenties? Mukailin amerikkalaisen Bon Appétit -lehden reseptiä.

Mikä parasta, myös suuresti liharuokaa arvostava isäni kehui ääneen tätä niin yksinkertaista ja helppovalmisteista risottoa. Tosin olimme molemmat sitä mieltä, että se vaatii jonkin kunnon lisukkeen.

Lisukevalinnassani otin varaslähdön pian alkavaan parsakauteen. Tosin sillä seurauksella, että risottolounas oli melkoisen kaukana lähiruoasta. Mutta ainakin lounas maistui keväiseltä tänä aurinkoisena, mutta niin lumisena kevätpäivänä.

Kannattaa muuten investoida luomusitruunoihin, niin ei tule kuoresta turhia säilöntä- ja torjunta-aineita kaupan päälle.

Sitruunarisotto
4 annosta

3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
3/4 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl risottoriisiä
n. 8 dl kasvislientä
3/4 dl sitruunanmehua
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
1,5 dl raastettua parmesaania
suolaa
pippuria

1. Silppua sipuli ja paista se pehmeäksi kahdessa ruokalusikallisessa voita ja kahdessa ruokalusikallisessa oliiviöljyä.


2. Lisää riisi ja sekoita noin minuutin ajan kunnes riisistä tulee kiiltävää.


3. Lisää viini ja sekoita, kunnes se on kokonaan haihtunut (noin 30 sekuntia).

4. Ala lisäämään kasvislientä 1-2 dl kerrallaan. Lisää vasta, kun viimeiseksi lisätty liemi on kokonaan imeytynyt riisiin. Sekoittele silloin tällöin. Noin 25-35 minuutin kuluttua riisi on valmista (katso tarkempi aika riisipaketista).

5. Lisää joukkoon raastettu parmesaani, sekä yksi ruokalusikallinen voita. Sekoita.

6. Lisää persilja, sitruunamehu ja raastettu sitruunan kuori. Tarjoile esimerkiksi keitetyn tai höyrytetyn parsan kera.

6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Nam, tätä täytyy kokeilla. Mitenkähän toimisi ohrasuurimoilla? Täytyy kokeilla varmaan sitäkin :) Kiitos reseptistä!

Marja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Miina kirjoitti...

Mielenkiintoinen idea. Tosin voisiko olla, että ohran voimakas maku peittäisi / muuttaisi sitruunan raikkautta liikaa? Kerro lopputuloksesta jos päädyt testaamaan!

Ulla kirjoitti...

Toimii ohrasuurimoilla. Hyvää oli :)

Miina kirjoitti...

Hienoa, kiitti ideasta! Pitää kokeilla itsekin, taas pikkusen ekologisempaa. :)

Nora kirjoitti...

Hulluilta päiviltä löytyi parsaa, joten seuraavaksi on vuorossa tämä :)

Nora