26.10.11

Joulu kera kesän ja syksyn muhevassa sienipiiraassa


Hui, miten tässä näin pääsi käymään!? Koko kesän ihanat kokkailut jäivät päivittämättä tänne, kun tuli kerättyä multaa kynsien alle pihalla aina parhaaseen postailuaikaan, eli iltaisin. Ja nyt on jo lähes joulu! Puoli vuotta hävisi siis täysin jonnekin.

Ihania kotimaisia vihanneksia tuli nautittua vatsan täydeltä - ja nyt niitä on ikävä. Mutta onneksi ainakin juureksia saa nyt monessa värissä ja makuvivahteessa ja pian niitä tuleekin oikein urakalla tarjolle joulupöytään. Ja lupaan, että myös tänne. :)

Ajattelin kuitenkin tehdä comebackin tuomalla tänne vielä hieman loppukesän henkeä lumen odotukseen sienifriikin unelmapiiraalla. Voisihan se jopa käydä vaikka joulupöytään, kun on kuitenkin sen verran tuhti? Resepti löytyi joskus lahjaksi saamastani todella kauniisti kuvatusta Kantarellikeittokirjasta.

Tein piiraan loppukesästä kantarelleista ja mustatorvisienistä lounaalle, jota syötiin naapuriemme pihalla eräänä rentona loppukesän sunnuntaina. Ruohokin oli silloin vielä kirkkaan vihreää... Piiras maistui oikein hyvin kaikille! Olen myös kerran tämän jälkeen väsännyt saman piiraan täysin ohjeen mukaan suppiksista. Oikein herkullista oli. Ainoa kommenttini on, että pinaatin tulisi olla käsittelyn jälkeen melko kuivaa, että piiraan kokonaiskoostumus ei olisi liian vetinen.

Onneksi muuten tänä syksynä noita suppiksia taas piisasi oikein urakalla. Nyt on kuivattuna hyvät varastot, joilla tämäkin sienihullu pärjää taas ensi syksyyn. Ehkä. Tämä piiras toimii muuten myös aivan yhtä hyvin kuivatuista sienistä.

Pinaatti-suppilovahveropiiras kermajuuston kera (ym. kirjasta)
6 annosta

Pohja:
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
100 g kylmää voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
400 g lehtipinaattia valutettuna
3 punasipulia paloina
5 dl suppilovahveroita (tai kanterelleja / mustatorvisieniä)
voita paistamiseen
3 kananmunaa
3 dl maitoa
150 g raastettua, voimakkaanmakuista kermajuustoa
muskottipähkinää
suolaa ja pippuria

1. Nypi jauhot, suola ja voi isoiksi muruiksi (tein itse tämän käsin, koska en omista yleiskonetta). Lisää vesi ja muotoile taikinasta pallo. Litistä pallo, kiedo se tuorekelmuun ja laita tunniksi jääkaappiin.


2. Puserra liika neste pois pinaatista ja paista sitä kevyesti yhdessä sipulin kanssa. Mausta varovasti muskotilla ja suolalla ja pippurilla. Paista myös sienet voissa.



3. Kauli piirakkapohja jauhotetulla alustalla ja vuotaa paistinvuoka taikinalevyllä mieluusti niin, että taikina yltää paistettaessa hieman reunojen yli. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa.


4. Lusikoi pinaattiseos piiraspohjan päälle. Lisää myös paistetut sienet vuokaan.


5. Vatkaa keskenään muna ja maito, sekoita joukkoon raastettu juusto sekä ripaus suolaa ja pippuria. Kaada seos päällimmäiseksi vuokaan ja paista piirasta 35-40 minuuttia 175-asteisessa uunissa.

6. Tuoreet yrtit kruunaavat esillepanon!

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Näyttää herkulliselta. Tämän tulen testaamaan. Miksei sopisikin joulupöytään.

Miina kirjoitti...

Kiitos! Kannattaa sitten valmistaa pinaatti mahdollisimman "kuivaksi", niin hyvää tulee!