31.1.15

Pikakastike purjosta, fenkolista ja pähkinöistä pastalle (tai feikki-pastalle)



Perjantaiset vapaapäiväni kotona lasten kanssa ovat kiistämättä yksi viikon kohokohdista. Aamulla ei kiirehditä lainkaan ja koko päivä touhutaan vaan kaikkien mielestä kivoja juttuja. Itselleni yksi niistä on rauhallisen herkkuaamiaisen jälkeen lounas. Aloitan sen pohtimisen heti aamulla ja usein valmistan sen ainakin puoliksi valmiiksi ennen päivän seikkailuja, jotta juurikin niille jää tarpeeksi aikaa.

Eilen aamulla pohdin asiaa lähtökohdasta Melkoisen Tyhjä Jääkaappi. Pojat olivat esittäneet toiveen, että söisimme pastaa. Sitä nyt onneksi löytyy aina. Vihanneslaatikossa oli satunnaista tarjontaa, sekä purjo ja fenkoli. Olen viime viikkoina tehnyt monia ruokia paahtamalla pääraaka-aineet (kuten viime postauksessanikin), joten luotin sen helppouteen taas. Purjo ja fenkoli reippaasti siivuiksi, mukaan valkosipulia, pellille ja uuniin. 

Uuden vuoden aikomukseni radikaalista / totaalista sokerin vähentämisestä on toiminut (ei lusikallistakaan sokeria käytetty tässä talossa tänä vuonna). Ja miten se tähän eiliseen lounaaseen liittyy? Siten, että alkuvuoden terveysintoilu on alkanut kaikin puolin yli-innokkuutena ja olen vähentänyt etenkin lehmän maidosta valmistettujen tuotteiden käyttöä hyvinkin paljon (ja olo tuntuu paremmalta!). Joten kerman sijaan tekaisin tähän lounaaseen liotetuista cashew-pähkinöistä pienen “kerman”. 

Heitetään vielä lisää vettä myllyyn, sillä pastakaan ei tässä lounaassa ollut pastaa. Sain blogin kautta testiin Experience Asia -merkkistä luomusoijapavusta tehtyä spagettia. Ulkonäkö oli täysin pastamainen. Maku hyvä, kumpikaan lapsistakaan ei huomauttanut tämän ei-spagettisuudesta sanallakaan. Koostumus oli perinteistä pastaa hauraampi, mutta aivan täysin se osui ja upposi. Lounas oli siis täysin vegaaninen ja gluteeniton.



Itse kastike sitten oli - jos seuraava sanonta kasvissyöjälle suodaan - hieman lihaisa. Tai paremminkin ehkä umamimainen. Paahdettu purjo ja fenkoli toivat kastikkeeseen sopivasti voimakkaan maun. Sitä olisi voinut syödä ihan pelkästäänkin vaikkapa tahnana leivällä.

Pähkinäinen pahdeettu purjo-fenkolisoossi
Neljälle

1 dl cashew-pähkinöitä
3 dl vettä
1 purjo (valkoiset osat) 
1 fenkoli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
kourallinen tuoretta korianteria
(kuivattuja chilihiutaleita)

keitettyä pastaa

Laita cashew-pähkinät veteen likoamaan vähintään tunnin ajaksi.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pese purjo huolellisesti (poista multa kerrosten välistä). Pilko purjo noin 1 cm paksuisiksi renkaiksi. Siivuta fenkoli noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja pilko ne kahteen osaan. Siirrä vihannekset leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaada päälle öljy, suola ja pippuri. Sekoita hyvin, kunnes kaikkien vihannespaljon päällä on kiiltävä öljypinta. Siirrä pelti uuniin paahtumaan. Voit jättää paahdetut vihannekset odottamaan seuraavaa vaihetta, tai voit valmistaa kastikkeen etukäteen.

Siirrä liotetut pähkinät (kaada vesi pois), paahdetut vihannekset ja korianteri korkeaan, kapeaan astiaan. Soseuta ne karkeaksi soseeksi sauvasekottimella. Tarvittaessa lisää suolaa ja mustapippuria. Lisää vettä (käytin liotettujen pähkinöiden vettä) makusi mukaan, jotta saat haluamasi koostumuksen kastikkeeseen. 


Tarjoile pastan (tai minun tapauksessani feikki-pastan) kastikkeena.

Ei kommentteja: