Rakkaus ei tunne rajoja. Nuudelisalaattiinkin voi rakastua. Nimim. Kokemusta on
Seuraa taas kierrätyspostaus. Nuudelisalaattini näki blogipäivänvalon vuoden 2013 marraskuussa entisessä Turun Sanomien blogissani, flunssakauden käynnistellessä moottoreitaan. Mielestäni on täysin oikeutettuja muistuttaa tästä oivallisesta pöpökarkottimesta flunssakauden loppupuolella (koputan puuta), joka on kaiken lisäksi todella herkullista. Jos siis tykkää thai-vivahteisista mauista.
Miten salaatti siis liittyy flunssakauteen? Tulisessa
chilissä on aimo annos C-vitamiinia. Sen lisäksi sen sanotaan vahvistavan vatsaa ja
ruoansulatusta (niin vaikeaa kuin tämä onkin uskoa). Sitruuna on samoin
loistava C-vitamiinin lähde. Inkiväärin ja valkosipulin sanotaan puolestaan tukevan kehon
immuunijärjestelmää ja toimivan luonnon omina antibiootteina – etenkin
kypsentämättöminä nautittuina. Pientä aseistusta flunssaa vastaan siis.
Tätä salaattia olen kohtalokkaan marraskuisen illan jälkeen valmistanut ja sitä on meillä kotona nautittu kymmeniä kertoja. Valehtelematta. Eikä tunnu kyllästyttävän. Etenkään kun se vaihtelee vuoroja aikuisten iltapalatarjoilussa vietnamilaisten kesärullien kanssa (katso edellinen postaukseni alta).
Nuudelisalaatti
2 isoa
annosta tai neljä pienempää
Kastike:
1 punainen
chili
1 rkl
oliiviöljyä
2 rkl
seesamiöljyä
2 – 3 rkl
soijakastiketta
1 pieni
valkosipulinkynsi
2 cm pala
inkivääriä raastettuna
6 rkl (luomu)limen
mehua (n 1,5 mehukasta limeä)
1 tl hunajaa
tai ruskeaa sokeria
Vihannekset:
100 g lasi-
tai riisinuudeleita
kourallinen
cashew-pähkinöitä
puolikas
kurkku
¼ - 1/2 kiinankaalia
75 g
mungpavun ituja
1 tuore
korianteri kevyesti revittynä
Poista
chilistä siemenet (tai jos haluat erityisen tulista salaattia, ota siemenet
mukaan) ja silppua chili erittäin hienoksi. Kuori inkivääri ja raasta se
raastimen hienolla terällä. Huomaa myös raastimen sisäpintaan jäävä inkivääri.
Kuori ja silppua valkosipuli hienoksi. Purista pestyn sitruunan mehu. Sekoita
kaikki kastikkeen ainekset esim lasipurkissa, jonka voit sulkea kannella. Voit
näin sekoittaa kastikkeen tasaiseksi heiluttamalla purkkia voimakkaasti
kädessäsi. Anna maustua hetki.
Keitä
nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä
vedellä, kunnes ne ovat kylmiä. Jätä valumaan. Paahda pähkinät kuumalla
paistinpannulla ja sekoittele niitä puulastalla kunnes ne saavat hieman väriä
pintaansa. Silppua kiinankaali sivuttaissuunnassa ohuiksi siivuiksi. Pilko
kurkku.
Aseta
vihannekset ja nuudelit kulhoon. Kaada kastike niiden päälle ja sekoita
huolellisesti niin, että kastike leviää salaattiin ja nuudelit ja vihannekset
sekoittuvat keskenään. Revi lopuksi mukaan korianteri ja kaada paahdetut pähkinät
salaatin päälle.
Tarkista
kastikkeen ja salaatin makujen liitto. Lisää suolaa ja pippuria, jos jäit näitä
kaipaamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti