6.12.17

Kurpitsansiemenet on uusi sipsi


Jep, kielioppivirhe, tiedän. Mutta kun se kuulosti niin hyvältä. Ja koska oikeasti olen saanut kehiteltyä uuden sipsinkorvikkeen, josta olen niin täpinöissäni. Paahdetut, mausteiset kurpitsansiemenet!

Olen taas kokkaillut paljon kurpitsajuttuja pitkin syksyä ja (olematonta) talvea. Koska olen muutenkin alkanut syventyä zero-waste elämäntyyliin ja hävikin pienentämiseen, en tietenkään voi heittää kurpitsansiemeniä pois. 

Miksi heittäisinkään, koska ne ovat paitsi ravinteikkaita kuituineen, proteiineineen, omega-kolmosineen ja magnesiumineen, mutta niistä tulee aivan e r i n o m a i s i a naposteltavia paahtamalla niitä uunissa mausteseoksessa. Niitä voi viskellä myös vaikkapa kurpitsakeiton päälle. 

Siementen poistaminen kurpitsasta on myönnettävästi hieman kärsivällisyyttä vaativa laji. Itse poistan ne irrottamalla siemenet melko ronskilla otteella kurpitsasta ja laittamalla ne kulhoon veteen likoamaan niin, että niissä on vielä kurpitsan lihaa mukana. Liottuaan hetken siemenet saa irrotettua kurpitsanlihasta. Tämän jälkeen ne voi levitellä esimerkiksi keittiöpyyhkelle ja tässä vaiheessa loputkin kurpitsanrippeet on helppo irrottaa. 

Paahdetut kurpitsansiemenet

1 kurpitsan siemenet puhdistettuina
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
Herbamare-yrttisuolaa


Lämmitä uuni noin 125-150 asteeseen (käytä kiertoilmaa jos mahdollista) ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sekoita öljy ja mausteet kurpitsansiemeniin kulhossa ja levitä maustetut siemenet uunipellille. Tausta mausteseoksen maku ja lisää mausteita makusi mukaan. Paahda uunissa noin 40-60 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan rapeita. Jäähdytä ja nauti. Säilytä ilmatiiviissä purkissa. Siemenet säilyvät hyvinä ainakin viikon, mutta meillä ne häviävät parempiin suihin parissa päivässä. :D

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Kuulostaa hyvältä idealta nämä kurpitsansiemenet. Käykö tähän minkä vaan kurpitsan siemenet?