18.8.12

Vaivaamaton leipä valurautapadassa


Vauva on maailmassa. Itse asiassa tästä tapahtumasta on kulunut jo yli kolme kuukautta. Mutta hän onkin sitten sitä sorttia, että mamalle ei jää kauheasti aikaa kokkailla päivisin. Eikä oikein tehdä muutakaan, paitsi lykkiä häntä pitkin teitä vaunuissa. Lue: lounaaksi kokkaillaan hyvin nopeita perusjuttuja. Onneksi kotimaiset vihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan ja ne maistuvat ihanilta esimerkiksi nopeissa wokkeihin.

Yhtä asiaa oli kuitenkin minunkin pakko kokeilla. Nimittäin leipoa leipää, jota ei tarvitse vaivata. Tämä No-knead bread -ilmiö lähti liikkeelle New Yorkista, tarkemmin Jim Lahey -nimisen leipurin käsistä.

Leivälle ei oikeasti tehdä muuta, kuin annetaan taikinan levätä 12-14 tuntia. Omasta versiostani tuli kuin tulikin täydellisen makuista, vaikka itse sanonkin. Muutkin koemaistajat olivat harvinaisen yksimielisiä tästä asiasta. Kuori oli ihanan rapea ja sisus mehevä, mitä sitä leivältä voisi muuta enää vaatia?

Valmistuksen juju on sekä siinä vaivaamattomuudessa, että kannellisessa valurautapannussa. Meiltä onneksi löytyi sellainen, ja siellä se leipä sitten valmistui ihanan maukkaaksi ja rapeaksi. Nokare voita päälle ja olisimme voineet ihan ensimmäisessa koemaistossa syödä koko leivän kahden hengen voimin.

Vaivaamaton leipä

7 dl hiivaleipäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
4 dl kädenlämpöistä vettä

1. Edellisenä päivänä sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi. Tuloksena on hyvin vetelä taikina. Sen kuuluukin olla sellainen, älä siis pelästy (kuten minä). Peitä taikinavelli liinalla ja jätä huoneenlämpöön esim yöksi (12-14h).

2. Seuraavana päivänä kaada taikina jauhotetulle alustalle ja pyörittele taikinaa vain sen verran siinä, kunnes se pysyy kasassa ja on selkeästi jauhoinen.

3. Laita taikiapallo jauhotetulle leivinliinalle astiaan ja jätä se taas lepäämään tunniksi.

4. Lämmitä uuni 230-asteiseksi ja laita pata sinne kuumenemaan puoleksi tunniksi (siitä laskien, kun uunissa on se 230 asteen lämpötila).

5. Seuraavaksi kippaa taikina nopeasti kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paketti uuniin alatasolle 20 minuutiksi. Sen jälkeen poista kansi, käännä uunin lämpö 250 asteeseen ja seuraa leivän paistumista. Noin 20 minuutin kuluttua se on kauniin ruskea ja valmis!
5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla. Valurautapata löytyy minultakin :)

Miina kirjoitti...

Todellakin suosittelen. Paras ikinä itse leipomani leipä, kiistatta.

Ulla kirjoitti...

Taidanpa vielä tänään tehdä vellin valmistumaan. Vaikka hyvää juureen tehtyä vaaleaa leipää teinkin eilen ja myöskin ruisleipää juureen.

Ulla kirjoitti...

Eilisiltana laitoin kokeeksi 2 dl ruisjauhoja ja loput hiivaleipäjauhoja. Vaati hieman pidemmän ajan kannella peitettynä, mutta tosi hyvää tuli. Ja terveellisempää :)

Miina kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Ajattelin kokeilla täysjyvävehnäjauhoja myös.