26.10.12

Kaalilaatikko: ex-inhokki, uusi suosikki



En ollut syönyt kaalilaatikkoa oikeastaan sen jälkeen, kun muutin pois kotoa. Tuolloin vietin nälkäpäivää aina, kun tarjolla oli kaalilaatikkoa (tai Janssonin kiusausta). Rapiat 15 vuotta myöhemmin satuin rakastumaan kaalilaatikkoon. Kun sen itse tein, vegeversiona tietysti. Oma kehu - tiedän, tiedän...

Tein tätä kohtalokasta kaalilaatikkoa sillä visiolla, että poikamme 2+ vuotta myös söisi sitä. Tai vähintään maistaisi sylkemättä sitä ulos vakiolausahduksen "ei haluu" saattelemana. Tässä tavoitteeni, johon vaikutti vahvasti oma lapsuuden inhoni kyseistä ruokaa kohtaa. Poika söi koko lautasellisen. Ei se ehkä herkkuruokaa ollut, mutta ei kuulunut valitustakaan. Hymyilin. Leveästi.

Liekö salaisuus se, että kaali oli melko pieniksi paloiksi hienonnettua, vaiko sen pehmeys jota edesautti kaksi tuntia uunissa. Vai riisin sopiva määrä. Vai vaahterasiirappi. Vai survottu puolukka. Mene ja tiedä. Hyvää se oli ja teen sitä uudelleen jo ehkä ensi viikolla. Ehkä tarjoilen sitä myös äidilleni, jonka tuotos on kouluruoan lisäksi ainoa, myöskin kohtalokas, aiempi kosketukseni kaalilaatikkoon.

Parasta nautittuna tuulisena syysiltana kynttilöiden luodessa tunnelmaa. Survottu puolukka kaalilaatikon kaverina on myös must. Syksy rocks.

Vegekaalilaatikko
(Iso vuoallinen)

Voita ja öljyä paistamiseen
Reilu kilo keräkaalia
4 dl tummaa soijarouhetta (kuivana)
2 isoa sipulia
2 dl keittämätöntä puuroriisiä
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
loraus vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia)
1 rkl sokeria
tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria
soijaa

1. Liota soijarouhetta noin 30 minuuttia lämpimässä vedessä, johon on lisätty reilusti soijaa ja pippuria. Lopuksi laita valumaan siivilään. Itse huuhtelen soijarouheen nopeasti, jotta mukaan ei tule sitä hienon hienoa "pölyä".

2. Silppua kaali hienoksi silpuksi ilman keskiruotia (vai mikä sen nimi onkaan). Pilko sipuli samankokoiseksi silpuksi kuin kaali.

3. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

4. Paista sipulit öljy-voiseoksessa. Itse lisäsin joukkoon myös hieman sokeria karamellisoimaan sipulia. Kun sipulit ovat saaneet hieman väriä, lisää kaalisilppu ja kääntele noin 5 minuuttia. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, soijarouhe, riisi ja timjami. Keitä alhaisella lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia ja sekoita lopuksi joukkoon vaahterasiirappi ja sokeri. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa sekä mustapippuria makusi mukaan. Itse lisäsin tässä vaiheessa hieman soijaa.

5. Kaada seos isoon, öljyttyyn uunivuokaan. Peitä ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5h. Poista kansi viimeiseksi puoleksi tunniksi, tai kunnes kaalilaatikon pinta on saanut hieman väriä.

6. Tarjoa hieman levänneenä (esim 30 min) survotun, hieman sokerilla maustetun puolukan kera.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Maistuis varmaan mullekin :)

mimmi kirjoitti...

Tää resepti on ihan älyttömän hyvä! Nam ja kiitos! :)