16.10.12

Terveiset kreetalaisen ruoan jälkeisestä ähkystä


Pesueemme otti pienen breikin syyssateista Kreetan auringossa. Tässä kaikin puolin erilaisessa lomassa (ensimmäinen itse maksettu pakettimatka, hotellin valintakriteeristön ykkösenä lasten uima-allas, nukkumaanmeno useana iltana noin kello 22, ja niin edelleen) suurimman jännittyneen odotuksen kohteena oli tietysti paikallinen ruoka.

Kreetalaisella ruokavaliollahan pitäisi tunnetusti saada lisää elinikää. Pelkistettynä siihen kuuluu runsaat kasvikset, oliiviöljy, kokojyväviljatuotteet, hedelmät, palkokasvit, sekä vähän lihaa, maitotuotteita ja alkoholia.

Pakettilomakohteemme, Malemen kylä, tarjoili perinteiseksi tituleerattua kreikkalaista ruokaa muutamassa ravintolassa. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että se terveellinen kreetalainen ruokaympyrä ei näiden suosituimmissa annoksissa ollut ainakaan itsestäänselvyys.

Mutta eihän sille voi mitään, että esimerkiksi lehtitaikinaan tehty kreikkalainen juusto-pinaattipiiras on vaan niin mahdottoman hyvää. Vaikka oma pinaatti-fetapiiraanikin on hyvää, on pakko kyllä heittää itselle haaste tästä aidosta kreikkalaisversiosta. Sitä tuli nautittua parikin kertaa kahviloissa.

Ravintolatarjonta tuolla meidän "kotikylässä" oli melkoinen pettymys, mutta yksi helmi löytyi läheisestä Chanian kaupungista. Glossitses-niminen ravintola tarjoili modernia kreikkalaista ruokaa kohtuuhinnoin - he ostavat raaka-aineet suoraan tuottajilta ilman välikäsiä (ja olivat saaneet tästä Fair Trade sertifikaatin). Kaikessa oli tuoreustakuu ja suuri osa tuotteista oli luomua. Tämä riitti minulle, olin myyty.

Ruoka oli ERINOMAISTA! Erityisen maininnan ansaitsevat savustettu munakoisotahna, kauden vihreät höyrytetyt vihannekset (mikä lie nimeltään), halloumivartaat (miten yksinkertaista!) ja juustopiiras viikunahillolla.

Palasimme tänne toistamiseenkin. Tarjoilija (paikan omistaja) otti asiakseen kertoa meille ravintolan periaattesta ja esitti suosituksia ruokalajien yhdistämisestä. Myös taapero sai eteensä häntä kovasti miellyttäneen annoksen ja minä vegeruokailijana olin erityisen tyytyväinen, molemmilla kerroilla.

Raahasimme kotiin sitä kuuluisaa kreetalaista oliiviöljyä. Voisikin pitää tässä joskus kreikkalaisen illan ja valmistaa muutaman pikkuisen ruoka-annoksen meze-tyyliin tarjottavaksi jotakin syysiltaa piristämään.

Savustettu munakoiso yrttien kera
Kauden vihreää.

Juustopiiras viikunahillolla.

Halloumijuustovartaat.

1 kommentti:

Ulla kirjoitti...

Munakoisoannosta lukuunottamatta kuvaamasi ruuat näyttävät herkullisilta. Hienoa, että lomanne onnistui!