6.5.14

Parsapiiras + paluu vanhaan & uuden alku



Kylläpä tuntuu hyvältä tehdä paluu tänne omaan, alkuperäiseen Ripaus ja hyppysellinen -blogiin. Tämä tuntuu siltä, kuin pitkän matkan jälkeen palaisi rakkaaseen kotiin ja käpertyisi nukkumaan kaipaamaansa omaan sänkyyn. Matka - tässä tapauksessa reilun vuoden ajan Turun Sanomien Ruoka -osiossa bloggaaminen - oli kyllä erittäin antoisa, hauska ja opettavainen. Sain tutustua uusiin huipputyyppeihin bloggaajakavereina, sekä Turkkarin toimituksen puolella. Mutta aikansa kutakin. 

Nyt vuorossa on uusi luku, tosin tässä vanhassa osoitteessa. Luvassa on tuttuun tapaan kasvisruokajuttuja, sekä uutuutena (niinä väriläiskinä) pieniä kotona sisällä ja ulkona toteutettavia tuunaus- ja piperrysprojekteja, joihin olen myös koukuttunut. Olen niin innoissani! 

Blogini ilme on päivittynyt jonkin verran. Siitä suuri kiitos ideoinnista, säätämisestä ja toteutuksesta ihanalle Hannamari Williamsille (Lilpop Design)! You rock! Toivottavasti pidätte uudesta lookista, tosin siinä näkyy myös selkeitä entisesestään tuttuja juttujakin. Jotkin blogin osiot (esim Reseptit) ovat vielä hieman vaiheessa, mutta minun oli pakko päästä postaamaan ensimmäinen juttuni jo.

Siitä puheen olleen, aloittakaamme tämä uusi taival kera keväisen parsapiiraan. Mielestäni parsa on parhaimmillaan mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa. Tämä piiras on todella helppo tehdä, se näyttää yksinkertaisen kauniilta ja maku toistaa samaa kaavaa. Suomalaista parsaa odotellessa parsahimoa voi lievittää nyt kaupoista mukavaan hintaan saatavalla ulkomaalaisella parsalla. 

Parsaa kannattaa laittaa myös vaikkapa tähän blogini arkistoista löytyvään, kertakaikkisen ihanaan, sitruunaiseen perunasalaattiin. Vieläkin ruokaisamman siitä saa lisäämällä mukaan hieman fetaa. 

Oijoi, tästä on hyvä jatkaa taas! It’s good to be back.

Miina

Kuvat: Mikko Keto
---------

Parsapiiras

Pohja:
4dl vehnäjauhoja
120g kylmää voita kuutioituna
suolaa
1 keltuainen kevyesti vatkattuna
1 rkl kylmää vettä 
suolaa

Täyte:
2 nippua parsaa
2 keltuaista 
1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
2 dl raastettua juustoa (esim Cheddar tai Manchego)
maustepippuria
suolaa

Nypi jauhot ja voikuutiot kulhossa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää suola. Lisää joukkoon keltuainen ja tarvittaessa noin ruokalusikallinen kylmää vettä. Työstä taikinaa käsillä, kunnes siitä muodostuu kiinteä, pehmeä pallo. Aseta taikinapallo kulhoon ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia. 

Taikinan tekeytyessä laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele parsat ja katko niiden varsista kovat osat pois. Höyrytä parsat ja aseta sivuun. 

Painele pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, muotoile siitä suorakaiteen muotoinen, litteä (max 1 cm) piiraspohja siten, että sen korkeus on hieman höyrytettyjä parsanvarsia pidempi. Paista piiraspohjaa uunin keskitasossa noin 10 minuuttia, tai kunnes se saa hieman väriä. Ota pois uunista.


Valmista täyte vatkaamalla kaike täyteainekset (paitsi parsa) keskenään. Asettele piiraspohjan päälle parsatangot, kaada tasaisesti päälle täyte ja ripottele halutessasi päälle vielä hieman mustapippuria. Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, tai kunnes täyte on saanut hieman väriä pintaansa. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tervetuloa takaisin! Ulkoasu näyttää hyvältä ja tuo parsaresepti täytyy kokeilla pikimmiten.

Miina kirjoitti...

Kiitos! Tuntuu hyvältä palata tänne vanhaan tuttuun. :)

Miina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.