30.6.14

Maukkaat kukkakaalipihvit grillissä: vaviskaa täytetyt sienet ja kasvisnyytit!En tiennytkään olevani trendien harjalla fanittaessani kukkakaalia. Kuuleman mukaan kokonaisesta kukkakaalista siivuttamalla leikattuja kukkakaalipihvejä erilaisilla marinadeilla maustettuina näkyy nyt maailmalla huippuravintoloissakin. 

Onnekseni sain maistaa näitä hyvinkin yllättäen saatuamme kutsun naapuriin grillailemaan eräänä sunnuntaina. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Jotain niin ihanan erilaista! Etukäteen oli vaikea kuvitella, miten grillaamalla kukkakaalista tulee juuri sopivan sitkeä käydäkseen pihvistä. Sittemmin sain samalta taholta vinkin The Kitchn:n ohjeesta, jossa kukkakaalisiivut maustetaan limestä, chilistä ja paprikajauheesta tehdyllä marinadilla. Muuntelin tätä ohjetta hieman, esimerkiksi käyttämällä chili- ja paprikajauheiden korvaajana paprikajauheesta savustettua hot-versiota (merkki La Chinata, ihanassa punaisessa peltirasiassa, löytyy ainakin isommista marketeista ja jopa joistain pienemmistäkin, hyvin varustetuista ketjukaupoista).
Mielestäni nämä kukkispihvit olivat erinomaisen tervetullut, uudenlainen ja freesi tuulahdus burgereihin. Vaikka rakastakin erilaisia linsseistä, kikherneistä ja pavuista valmistettuja kasvispihvejä, näiden kukkakaalipihvien keveys ja eksoottinen maukkaus hurmasi. Näitä tullaan testaamaan vielä monenlaisina versioina. 

Ja mikäpä olisi parempi aika aloittaa tämä kokeiluprosessi kuin juuri nyt, kun suomalaista kukkista on vihdoin saatavilla!

Ohje mukailtu The Kitchn -ohjeesta

Grillatut kukkakaalipihvit limellä ja chilillä
(noin 4 pihviä)

1 iso kukkakaali
3/4 dl oliiviöljyä
2 limen mehu ja kuori raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl savustettua paprikajauhetta (hot)
1 tl suolaa
puolikkaan tuoreen korianterin lehdet silputtuna

Poista kukkakaalista lehdet ja leikkaa vartta siten, että siihen jää kukkakaalin tyvestä noin 2-3 cm pituutta. Siivuta kukkakaalia noin 1,5-2 cm paksuisiksi siivuiksi. Näin saat noin neljä isompaa siivua kukkakaalin poikkileikkauksina. Kukkakaalin reunoista tällaisia siivuja ei saa. Pienempiä palasia voi ottaa talteen jotakin muuta reseptiä varten, tai nekin voi sivellä tämän ohjeen marinadilla ja grillata vaikkapa lisukkeeksi.

Sekoita kastike reippaasti vatkaten oliiviöljystä ja limemehusta. Lisää joukkoon valkosipulisilppu ja hunaja, vatkaa hyvin. Erillisessa kulhossa sekoita hyvin raastettu limen kuori, paprikajauhe ja suola.

Kuumenna grilli. Sivele kukkakaalisiivujen toiselle puolelle kastiketta ja ripottele päälle mausteseosta. Asettele grilliin ritilälle sivelty puoli alaspäin, sivele toinen puoli kastikkeella, ripottele mausteseos päälle ja grillaa kannen alla noin 5 minuuttia. Avaa kansi, käännä kukkakaalisiivut ja grillaa toiselta puolelta noin 5 minuuttia. 


Asettele kukkakaalisiivut tarjolle laakeaan astiaan, ripottele päälle tuoretta korianterisilppua.

Ei kommentteja: