5.6.14

Alkukesän pähkinäinen varhaiskaalisalaatti


Siemenestä kasvattamani lehtisalaatit ja vuonankaalit alkavat jo muistuttaa salaattia, mutta ovat vielä aivan liian pieniä korjattavaksi salaattikulhoon. Toisaalta, koska olen muutenkin kovemman luokan kaalifani ja nyt alkaa olla varhaiskaalisesonki jo ihan käsin kosketeltavissa, on paras valmistautua kaalifestiin keräilemällä parhaimmat reseptit talteen.

Jouduin aloittamaan varhaiskaalisesongin ulkomaalaisella variaatiolla jo muutama viikko sitten, sillä ne näyttivät niin ihanan kesäisiltä kaupan hyllyllä. Mutta sehän oli ihan hyvä tekosyy varmistaa valmiustila kotimaisen version saapuessa. 


Tämä maapähkinäinen kaalisalaatti toimi oikein hyvin, esimerkiksi lisukkeena vegeburgereille, tai vaikkapa vain uusille perunoille. En ollut ennen käyttänyt "tavallista" maapähkinää tällaisessa tuoresalaatissa. Tässä tapauksessa kävikin jonkin asteen herätys, sillä se sopi tähän kulhoon todella mahtavasti. Tein tässä taannoin myös Safkaa-blogista bongaamaani, hieman ruokaisampaa varhaiskaalisalaattia, joka maistui oikeastaan aika täydelliselle myös. 

Tästä on hyvä jatkaa varhaiskaalisalaattien variointia. Kiireessä se maistuu mielestäni ihan loistavalta pelkästään sitruunamehulla ja hyvällä oliiviöjyllä, sekä suolalla ja mustapippurilla maustettuna. Mukaan vielä vähän murennettua fetaa, ja katso, simppeli salaatti parhaimmillaan!

Nami.

Pähkinäinen varhaiskaalisalaatti
Lisukkeeksi aika monelle ruokailijalle

1 dl maapähkinöitä
puolikas isoa varhaiskaalia
puolikas nippu tuoretta korianteria

Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl pähkinäöljyä (myös pelkkä oliiviöljy käy)
1-2 tl Dijon-sinappia
1,5 limen mehu
1 tl (ruskeaa) sokeria
suolaa
mustapippuria

Paahda maapähkinät kuumalla pannulla. Pähkinöiden kuoret alkavat irtoilla paahtuessaan jonkin verran (tämä on toivottavaa). Aseta maapähkinät jäähtymään esimerkiksi lautaselle. Niiden jäähdyttyä hieman, hiero niitä käsillä, jotta suurin osa kuorista irtoaa pähkinöistä. Näin kesällä voi mennä vaikkapa ulos kevyesti puhaltelemaan irronneet kuoret pois pähkinöistä.

Poista varhaiskaalista mahdolliset huonot ulommaiset lehdet. Poista kova kanta. Leikkaa pieneksi silpuksi oman makusi mukaan ja siirrä kulhoon. Silppua sekaan korianteri. Sekoita.

Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset mieluiten esimerkiksi kannellisessa purkissa, jota voit heiluttaa melko raivokkaasti siten, että saat tasaisen kastikkeen. 

Sekoita kastike kaalisalaattin. Koristele esimerkiksi tillin varsilla tai jonkun muun kesäisen yrtin korrella. 


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Sanopas mitä yrttiä käytän korianterin tilalla tuohon salaattiin? Olen tullut sille allergiseksi :/

Miina kirjoitti...

Nyt pistit pahan! Korianteriin rakastuneen on vaikea ehdottaa vaihtoehtoa. Ehkä kokeilisin silputtua tilliä tähän.