4.8.14

Koukuttava lisuke munakoisostaNiinhän sitä sanotaan, että kuumalla kelillä kannattaa syödä suolaista. Tässä t-ä-y-d-e-l-l-i-n-e-n lisuke munakoisosta, joka tarjoaa sitä suolaisuutta, sekä sen lisäksi kerrassaan upeaa makuakin. 

Sain ystävältäni Englannin reissulta uusimman delicious-ruokalehden uusimman numeron. Siinä on kyllä ruokalehti vailla vertaa. Se tarjoaa paljon viihdyttävää ja opettavaa lukemista, upeita kuvia ja resepteistäkin menee välittömästi testiin useampi, joka ikinen kerta. Niin kävi nytkin. Tein mökkikeittiössä ihanaa wokkia ja hellepäivän ratoksi myöhemmin tätä edellä ylistämääni munakoisolisuketta lehden uusimmasta numerosta.
Lehdessä kehutaan tämän ruoan sisältävän rutkasti “umami-makuja”. Japanin kielellähän umami tarkoittaa hyvää makua, vaikka se terminä määritellään usein yhdeksi ihmisen maistamista perusmauista. Ainakin voin sanoa, että näitä munakoisoja syödessä niiden nimenomaista hyvää makua ylisti jokainen niitä maistanut. Nautimme tätä umami-ruokalajia runsaan päivällisen lisukkeena, mutta nämä menisivät aivan loistavasti jonkin hieman itämaistyyppisen salaatin kyljessä.

Olen itse munakoison uskollisimpia ystäviä muutenkin, mutta tämä oli hieman eksoottisempi tapa valmistaa tätä vihannesta. Lisäksi resepti saa plussaa helppoudesta. Tosin näillä keleillä olisi vielä mahtavampaa, jos tämän voisi tehdä grillissä. 

Ohje delicious-lehden heinäkuun numerosta (hieman mukailtuna)

Umami-munakoisot
(lisukkeena 6:lle)

2 isohkoa munakoisoa
3-5 rkl kasvioljyä (käytin oliiviöljyä)

Marinadi:
2 rkl tummaa misotahnaa
3 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
2 rkl mirin-riisiviiniä (saatavilla suuremmista marketeista sushi-tarvikkeiden yhteydessä)
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi silputtuna


Halkaise munakoisot pituussuunnassa tasaisesti. Tee niiden sisäpintaan salmiakkiruutumaisia viiltoja terävällä veitsellä (ruudut noin 2 x 2 cm ja viillot noin 2 cm syviä). Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Paista munakoisot leikkuupuoli alaspäin noin 6-7 minuuttia. Painele munakoisoja selkäpuolelta kohti pannua muutamasta kohdasta, jotta ne imevät itseensä öljyä ja alkavat kypsyä ja pehmetä. Käännä (leikkuupuolen pitäisi nyt olla vaalean ruskea) ja paista selkäpuolelta noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat selkeästi pehmenneitä. Poista pannulta ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille selkäpuoli alaspäin. Kuumenna uunin grillivastus noin 200 asteeseen. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja levitä se munakoisojen leikkuupinnoille tasaisesti. Grillaa munakoisoja marinadipuoli ylöspäin noin 4 minuuttia, tai kunnes marinadi alkaa kuplia ja ruskistua. Koristele esimerkiksi korianterilla tai kevätsipulirenkailla ja tarjoile heti.

Ei kommentteja: