14.6.15

Juustoiset nokkossipsit eli koko kesän superherkku


Luulette varmaan (etenkin Instagram-kuvieni perusteella), että olen totaalisen hurahtanut hortoilija, joka haahuilee nokkospuskasta toiseen harva se päivä. Osittain totta. Olen hurahtanut luonnon ilmaisiin herkkuihin, mutta ei meillä ihan joka päivä nokkosta ruokaan tungeta. Vaikka lauantaina veinkin juhliin nokkosbriosseja ja tänään sunnuntaina meillä syötiin “sag paneeria”, jossa pinaatin virkaa toimitti nokkonen ja paneer-juustoa näytteli leipäjuusto. Oli muuten maukasta, vaikka reseptiä jatkokehitelläänkin vielä. Jaan sen jahka se on täydellisesti kohdillaan. Jos kestätte vielä (ainakin) yhden nokkosjutun. :D 

Nokkonen tuntuu maistuvan koko perheellemme mitä parhaimmin ja sainpa vanhempanikin yllätettyä näillä oluthiivalla maustetuilla nokkossipseillä. Olin lukenut sipsijuttuja, mutta vasta jokunen viikko sitten, kun ihanan Huili-lehden Riikka julisti nokkossipsit lehtikaalisipseien haastajaksi, ryhdyin minäkin viimein tositoimiin. Huh, onneksi ryhdyin.

Nokkosen rautaisesta (hekoheko) terveyspommin maineesta tuskin enää tarvitsee paasatakaan, joten tässä sitten hieman enemmän edellisessä postauksessa vihjaamastani niinikään myöskin melkoisen oivallisesta ruoka-aineesta. Meet oluthiiva! Maustin siis sipsit oluthiivalla, joka toi niihin todella kivaa juustomaista makua.

Eikä siinä maussa siis kaikki. Oluhiiva sisältää runsaasti luonnollisia, moniulotteisesti terveyttämme vaalivia B-vitamiineja (1, 2, 3, 5, 6, 7 ja paljon puhuttu 12) ja foolihappoa, sekä useita hivenaineita ja mukavasti proteiiniakin. Joskin on huomautettava, että B-vitamiinit eivät kestä kovaa kuumennusta. Oluthiiva on inaktivoitua hiivaa ja se tekee hyvää suolistolle, kuitenkin aiheuttamatta ongelmia hiivavaivoista kärsiville, kertoo Life-myymälästä löytämäni oluthiivahiutaleen valmistaja Valioravinto.Pistelen hiivahiutaleita aika moneen ruokaan, mutta näissä nokkossipseissä ne ovat aivan lyömättömiä. Joka ikinen kerta sipsit häviävät suoraan pelliltä salamana! Kuvassa näkyvä dippi on avokado-wasabidippi. Siitä lisää myöhemmin. :)

Nokkostahan suositellaan kerättäväksi ennen niiden kukintaa, mutta jos sinulla(kin) on vakionokkospuska, satoa voi korjata koko kesäkauden niittämällä. Toisin sanoen, kun katkaiset nokkosen varren, se kasvattaa katkaisukohtaan kaksi uutta versoa. Ja siitä kohtaa sitten taas vaan naps! Paksut puutarhahanskat tai rukkaset siis käteen vaan ja puskaan!

Juustoiset nokkossipsit
Pellillinen

vajaa hedelmäpussillinen nokkosen lehtiä
1-2 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 tl suolaa
1-2 rkl oluthiivahiutaleita
tarvitset ohuet muoviset tai kumiset keittiöhanskat käsittelyä varten


Lämmitä uuni noin 170 asteeeen (itse käytän tässä kiertoilmaa, mutta onnistuu ilmankin). Huuhtele nokkoset ja anna niiden kuivahtaa hetki esimerkiksi keittiöpyyhkeen päällä. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kumoa nokkoset sen päälle. Lorota nokkosten päälle oliiviöljyä, rouhi suolaamyllystä ja ripottele päälle oluthiivahiutaleet. Pue hanskat käsiisi ja hiero nokkosia ja mausteita varovasti toisiinsa, kunnes nokkoset näyttävät kiiltäviltä ja sinusta tuntuu, että suola ja hiivahiutaleet ovat sekoittuneet. Asettele nokkoset mahdollisimman ilmavasti ja tasaisesti leivinpaperille. Paahda uunissa noin 4 minuuttia, kääntele nokkosia tarvittaessa ja jatka paistamista noin 3-4 minuuttia kunnes ne ovat rapeita ja väriltään vain hieman tummemman vihreitä. Huom! Vahdi nokkosia koko ajan, ne kärähtävät helposti, koska ovat niin ohuita. Nauti vaikka heti!

Ei kommentteja: