28.8.15

Keitto kesän sadosta on kuin samettia vaan


Ei enää kesäkeittoa? Tai ei ylipäänsä KOSKAAN kesäkeittoa? Ei hätää, kesän kotimaisesta vihannessadosta on lupa valmistaa sosekeittojakin, vaikka ne perinteisesti mielletäänkin talvikauden lohturuoaksi.

Satuin itse ostamaan viisi (!) kukkakaalia tuossa pari päivää sitten. Liekö tämä ollut jonkinlainen lohtuostos (syy lohdun tarpeeseen tosin ei ole tiedossani), mene ja tiedä. Mutta mitään ajatusta niiden käytöstä johonkin tiettyyn ruokaan ei ostohetkellä tietenkään ollut. Sellaista ei ilmestynyt muutamaan päivään, kunnes vahvasti tuntui siltä että jääkaappiin oli saatava tilaa keittiössämme viime päivinä pyörineen, järjettömän kirsikkamehutehtaan tuotoksille. Kyytiä kukkiksille - ja sassiin! 


Syntyi keitto, jonka raaka-aineslistaan pääsi muutama muukin kauden ihana vihannes. Lopputulos? Ei pätkääkään kesäkeittomainen, mutta ei liian talvinenkaan. Ainoastaan ihan tosi hyvää, just nyt! Ohjeen annos on hieman pienennetty viiden kukkakaalin suurperheannoksesta. ;)

Kukkakaalikeitto
4:lle

2 rkl kookosöljyä
2-3 tuoretta sipulia silputtuna (varret mukaan)
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 kukkakaalia, kukinnot irrotettuna ja varsi pilkottuna
puolikas juuriselleri kuutioituna
2 perunaa kuorittuina ja kuutioituina
vajaa litra kasvislientä
kourallinen cashewpähkinöitä
1 dl kermaa (tai kaurakermaa jos haluat vegaaniversion)
suolaa ja mustapippuria


Sulata kookosöljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulisilppu ja ripaus suolaa. Kuullota noin 5 minuuttia matalalla lämmöllä. Lisää valkosipuli, sekoittele sipulin kanssa noin minuutin ajan. Lisää vihannekset. Pyörittele niitä kattilassa pari minuuttia ja lisää kasvislientä sen verran, että kasvikset jäävät hieman näkyviin. Lisää mukaan myös cashewpähkinät. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes juureskuutiot ovat pehmeitä. Lisää kerma ja tarvittaessa lisää vettä tai kasvislientä. Kiehauta keitto, mutta älä keitä sitä sen enempää. Soseuta sauvasekoittimella samettiseksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele esim kuivatuilla chilihiutaleilla tai tryffeliöljyllä.

Ei kommentteja: