11.9.15

Falafel avec punajuuri ja feta


Falafel-himo itsellä, kassillinen punajuuria ja lapsi, joka kysyttäessä mitä syötäisiin, vastasi: “fetaa”. Jep, eli hynttyyt yhteen sitten vaan. Lopputuloksena syntyi lapsen mielestä “pihvejä”, jotka maistuivat mitä mainiommilta ja se ihana punajuuren värikin sai kehuja. Kuvan pihveissä näkyvät sattumat ovat muuten fetapaloja, meillä tykätään fetasattumista ruuissa. 

Omasta mielestäni ne maistuivat erityisen ihanilta dipattuna kastikkeeseen, joka rakentui edellisen illan vietnamilaisten kesärullien pähkinäisestä dipista ja turkkilaisesta jugurtista (ohjetta ei valitettavasti ole tarjoilla, koska sitä ei löydy enää oman pään sisäisestä keittokirjasta). Näin kuitenkin hävikkiviikon teemaan nojaten halusin kertoa tämän pienen anekdootin vaikkapa kastikejämien jatkamisesta. Ilman kastikejämiä näitä voisi dippailla vaikkapa tsatsikiin tai makeaan chilikastikkeeseen, tai sujauttaa pitaleivän väliin haluamillaan höysteillä.

Ja ensi kerralla teen näistä pyöreän mallisia, kun ovat niin paljon söpömpiä. :) 

Punajuuri-fetafalafelit
Pellillinen

1 prk (250g) kikherneitä (huuhdottuina ja valutettuina)
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi hakattuna
3 keskikokoista punajuurta kuorittuna ja hienoksi raastettuna
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
2 rkl tahinia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja
1 tuoretta korianteria hienoksi hakattuna
100 g fetaa  murennettuna
suolaa ja mustapippuria


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Hienonna kaikki ainekset, paitsi feta, kulhossa sauvasekottimella, kunnes sinulla on hieman karkeaa (muutama kokonainen kikherne ei haittaa ollenkaan) taikinamaista seosta kulhossasi. Lisää sekaan murennettu feta ja mausta. Sekoita huolella. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle uunipellille joko noin 3-4 cm halkaisijaltaan pyöryköitä tai samankokoisia litteitä, noin 1,5cm paksuja “pihvejä”. Paista uunissa noin 25-35 minuuttia, tai kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa. Halutessasi voit kääntää pihvit puolivälissä. Anna jäähtyä hieman ja tarjoa dipin kera.

Ei kommentteja: