Olen huomannut, että kikherneistä valmistetut falafel-pyörykät sulattavat monen kasvisruokaan tottumattomankin sydämen. Nistä on muodostunut yksi parheemme suosikkiarkiruuistamme ja teenkin niitä usein ison kasan ja heitän osan pakastimeen. Jos niitä jää siis.
Sen lisäksi, että ne yleensä falafelit häviävät parempiin suihin ennen kuin ehdin avata pakasterasiaa, omakohtaisena haasteenani on ollut pyöryköiden valioluokan muodon säilyttäminen. Kunnes yhtäkkiä onnistuin loihtimaan täydellisen pyöreän muotonsa uunissakin säilyttäviä falafelejä. Salaisuus? Veikkaan täydellisyyden mahdollistajaksi kahta seikkaa.
Ensimmäinen seikka on itse keitetyt luomukikherneet. Paluuta purkitettuihin, nesteessä säilöttyihin kikherneisiin ei enää siis ole. Mutta mikäs sen kätevämpää, kuin ostaa kilo tai enemmän kikherneitä (esim Makrobioksen valikoimasta), keittää ne kaikki kerrallaan ja pakastaa se osa, jota ei sillä hetkellä tarvitse? No eipä juuri mikään. Saan muuten omituisia kiksejä kätevä emäntä -toiminnasta ja tämä on ehdottomasti yksi kikka tässä kilpasarjassa.
Toinen uusi kikkani on käyttää falafeltaikinassani psylliumjauhetta. Olen käyttänyt sitä muutoinkin jo leivonnassa, mutta falafeleihin tuli sopivaa kuohkeutta ja väitän tällä aineksella olevan jotain ratkaisevaa tekemistä täydellisen pullapyöreyden kanssa.
Psyllium on siis gluteeniton, jänönratamon siemenistä valmistettu, erittäin kuitupitoinen jauhe. Se on valkoista jauhoa, joka antaa sitkoa leivontaan ja ruuanlaittoon gluteenin tapaan, eikä se juurikaan maistu miltään. Psylliumista saa sellaisenaan esim jugurttiin tai smoothieen lisättynä apua myös esimerkiksi ummetukseen sen erinomaisen kuitupitoisuuden ja -ominaisuuksiensa ansiosta.
Lisään falafeleihini (kuten myös vaikka mihin muuallekin) myös kurkumaa, joka antaa pyöryköille ihanan kellertävän värin. Pyörykät maistuvat erityisen hyviltä itse tehdyn tsatsikin tai chilikastikkeen kera, lisukkeena maustettua quinoaa tai riisiä.
Falafelit
runsas pellillinen
6 dl keitettyjä, huolellisesti valutettuja kikherneitä
voita paistamiseen
2 sipulia silputtuna
2 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
1 tl kurkumaa
ripaus cajunpippuria
ripaus mustapippuria
2 rkl sitruunamehua
vajaa 1 dl oliviiöljyä
2 rkl tahinia
1 tl suolaa
1 rkl tamarisoijaa (tai tavallista)
1 rkl psylliumjauhetta
nippu korianteria silputtuna
seesaminsiemeniä
Kypsennä kikherneet paketin ohjeen mukaan, ne vaativat yleensä yön yli liotuksen ja noin tunnin keittämisen.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua huolellisesti, ainakin 5 minuuttia tai kunnes se on pehmeää. Lisää sekaan valkosipulisilppu ja mausteet. Sekoittele huolellisesti matalalla lämmöllä muutama minuutti. Aseta sivuun.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua huolellisesti, ainakin 5 minuuttia tai kunnes se on pehmeää. Lisää sekaan valkosipulisilppu ja mausteet. Sekoittele huolellisesti matalalla lämmöllä muutama minuutti. Aseta sivuun.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (käytän itse aina kiertoilmaa). Kokoa kaikki raaka-aineet korianteria lukuunottamatta syvään kulhoon. Lisää joukkoon sipuli-mausteseos. Soseuta sauvasekoittimella. Jos seos tuntuu liian juoksevalta pyöryköiden käsissä pyörittelyä ajatellen, lisää psylliumia varovasti. Lisää lopuksi korianterisilppu ja anna sauvasekoittimen sekoittaa se massaan. Jos ehdit, anna massan jäähtyä jääkaapissa esim puoli tuntia tai kauemmin.
Kaada seesaminsiemeniä lautaselle. Muotoile haluamasi kokoisia pyöryköitä massasta ja pyörittele niistä haluamaisi kokoisia, tiiviitä pyöryköitä. Pyörittele ne seesaminsiemenissä ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille.
2 kommenttia:
Kiitos reseptistä! Taisin juuri ohjeellasi tehdä parhaimmat falafelit :)
Moikka Milja! Ihanaa kuulla, että onnistuit reseptilläni! :)
Lähetä kommentti