14.3.16

Uusi iltapäiväkahvini: kurkumalatte


Huom! tämän luettuasi saatat koukuttua.

Iltapäivieni ilona on nykyään jotain aivan muuta kuin se entisen elämäni kahvikupillinen. Kahvia en siis enää juo lainkaan, mutta mikäpä siinä kun sen paikkaa pitää aamulla ihana matchalatte ja iltapäiväkahvini on jo useampien kuukausien käytön jälkeen pysyvästi syrjäyttänyt uusi, ah-niin-trendikäs nautintokupillinen. Kurkumalatte siis, tietty. :D 

Myönnän olevani herkkä lähtemään syöksyvauhdilla erilaisten ruokatrendien perään, mutta tämä kyseinen kolahti t-o-s-i kovaa. Kurkumalattea saa paitsi joistain ihanista kahviloista, myös jo valmiina sekoituksenakin joistain hyvinvarustetuista terveyskaupoista. Koska olen ehkä suurin kurkumalattefani ikinä, sekä siten sen suurkuluttaja, sekoitan itselleni suuren purkillisen omaa kurkumalattejauhettani ja niin se on aina helposti saatavilla. 

Niin, kurkumahan on nyt niiiin tapetilla, että! Juttuja sen ihmeellisyydestä on nähty terveysblogeista aina Kauppalehteen asti. Tätä intialaisessa terveysopissa eli ayurvedassa jo tuhansia vuosia käytettyä, erittäin antioksidanttipitoista yrttiä ylistetään luonnon antibioottina, anti-inflammatoorisena ihmeaineena erilaisia tulehduksia vastaan perusflunssasta aina nivelten, luuston ja lihasten vaivoihin, verenkierron ongelmiin sekä erilaisten sairauksien tukena Alzheimerista aina jopa syöpään. Tutkimuksia tehdään tietysti tällä hetkellä eri tahoilla, joten elämme jännittäviä kurkuma-aikoja!

Itse olen tietysti jo kaikenkirjavassa kurkumakoukussa ja perheen pienimmätkin välillä pyytävät itselleen oman kupillisen. Kurkumalatten lisäksi käytän tuota kultaista maustetta reilulla kädellä ruoanlaitossa (keitot, kastikkeet, marinadit jne) ja joskus jopa smoothieissa. Onneksi sitä saa perusmaustepussia isommissa pakkauksissa ja luomuna, esimerkiksi Foodinilta. Kurkuman maku on onneksi niin mieto, että se häviää helposti voimakkaampien ruoka-aineiden seassa. Sekaan kannattaa laittaa mustapippuria, sillä se avittaa tehoaineiden imeytymistä. Bonuksena on ihana väri, joka värjää herkästi ruokia kauniin keltaiseksi (ja jättää keltaisen rinkulan lattekupin pohjasta valkoiseen pöytään). Välillä mietin, että mitenköhän keltaista oman ruoansulatuselimistöni sisällä jo on, haha! 

Pakko vielä ihan vilpittömästi kehua tässä kohtaa Oatlyn iKaffe -kaurajuomaa, jolla kurkumalattesta saa mielestäni ehkä täydellisyyttä hipovan. Tämä ihanan kermainen, juuri kahviin ja muihin kermaisuutta ja vaahtoa kaipaaviin juomiin kehitetty paksuhko kaurajuoma on vaan jotenkin niin täydellistä iltapäiväiseen nautintohetkeen. 

Kurkumalatte
1 kupillinen

2 dl kauramaitoa (tai muuta lempimaitoasi)
½-1 tl kurkumajauhetta (maun mukaan, itse laitan 1 tl)
¼ tl inkiväärijauhetta
¼ tl vaniljajauhetta
¼ tl kanelia (Ceylon)
(ripaus kardemummaa)
ripaus mustapippuria
¼ - ½ tl hunajaa tai vaahterasiirappia
lusikankärjellinen kookosöljyä tai MCT-öljyä


Kuumenna valitsemasi maitojuoma kattilassa. Lisää mausteet ja öljy, mutta älä vielä hunajaa ja mustapippuria Vaahdota joko blenderissä tai vispilällä, jos haluat. Kaada kuppiin, lisää hunaja ja rouhi päälle hieman mustapippuria. Istu alas, hengitä syvään ja nauti! 

Ei kommentteja: