Ensivaikutelma on ratkaisevan tärkeä. Se luo mielikuvan, jota on vaikea muuttaa. Tämä pätee niin ihmisten välisiin tapaamisiin, muotiin, makuelämyksiin, kuin myös blogeihin. Paras siis "lanseerata" tämä vegeblogi luottoreseptillä. Pinaatti + feta = yhdistelmä, jolla ei voi mennä vikaan. Ainakaan kovin pahasti. Etenkään, jos mukana on myös sipuli.
Olen aina ollut suolaisten piiraiden puolestapuhuja. Ja pinaatti vaan on ihanaa. Samoin feta. Vaikka tässä ohjeessa onkin tuorepinaatin lisäksi pakastepinaattia - tuorepinaatti on Suomessa kohtuuttoman kallista - ideaalimaailmassa käyttäisin vain tuoretta luomupinaattia.
Ja feta on aina fetaa. Jouduin kerran käyttämään piiraaseen jotain juustontapaista-mössö-Apetinaa, ja mielestäni sen vähintäänkin omituinen koostumus lähes pilasi piiraan.
Olen tarjoillut tätä suolaisen pehmeää, mutta kuitenkin selkeästi pinaatin makuista luottopiirasta usein. Se on oikeasti nopea ja helppo. Suosittelisin tätä piirasta erityisesti, jos haluaa jotain ihanan täyteläistä harmaana päivänä. Tai saunan jälkeen. Tai vieraita ilostuttamaan. Tai kun suolaisen herkun himo on kasvanut tietylle tasolle. Tai ihan koska vaan!
Yksi juttu vielä. En itse enää käytä valmispiirakkapohjia, koska
1. Pohja on tosi helppo tehdä, vain kolme perusraaka-ainetta.
2. Melkein pyörryin erään valmispohjan tuoteselosteesta: E, E ja E.
3. Mikään ei voita itse tehdyn piirakkapohjan makua.
Pinaatti-fetapiiras
Pohja
125g margariinia
3dl vehnäjauhoja
2-3rkl kylmää vettä
Täyte
2 sipulia (mieluiten salottisipulia)
1-2 valkosipulin kynttä (piiraan voi tehdä myös ilman, jos ei fanita)
1 rasia tuorepinaattia
2 pussia (125g) pakastepinaattia
1 rasia (200g) maustamatonta tuorejuustoa
1 purkki (150g) creme fraicheä
2 munaa
200g fetaa
voita paistamiseen ja piirasvuoan voiteluun
suolaa ja pippuria
1. Nypi margariini ja jauhot tasaiseksi ja lisää vettä kunnes saat taikinasta pehmeän, mutta kuitenkin jämäkän pallon.
Anna pallon maustua 30-60 min jääkaapissa ennen piirakkavuokaan levittämistä.
2. Pese tuorepinaatti ja jätä valumaan lävikköön. Kuullota voissa sipuli, valkosipuli kunnes ne kellertävät. Älä ruskista. Lisää pakastepinaatti. Kun pakastepinaatti on sulanut, lisää tuorepinaatti ja paista 1-2 minuuttia. Älä anna pinaatin "lakastua".
3. Vatkaa keskenään tuorejuusto, creme fraiche ja muna. Murenna* joukkoon feta ja mausta ripauksella suolalla ja hyppysellisellä pippuria oman makusi mukaan. *Mielestäni murennettu feta antaa piirakkaan tasaisemman maun ja koostumus on suuhun sopivampi kuin kuutiotu feta. Mutta mieltymysensä kullakin. :) Lisää seos hieman jäähtyneeseen pinaattiin.
4. Levitä täyte voideltuun piirakkavuokaan levitetyn pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Seuraa piirakkaa jatkuvasti, uunitkin kun tuntuvat olevan erilaisia yksilöitä. Jos pinta näyttää ruskistuvan liikaa, mutta täyte vaikuttaa löysältä tikkutestissä (kokeile laittamalla esim puinen syömäpuikko piiraaseen, jos siihen ei jää mitään piiras on valmis), laita piirakan päälle hetkeksi folio. Poista se kuitenkin loppuvaiheessa, jotta piirakasta ei tulee liian "lötkö".
5. Anna piirakan jäähtyä noin 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Piirakka on erityisen ihanaa nautittuna kevyen vihreän salaatin (esim rucola-tomaatti plus vinaigrette) kera.
Helppoa, vai miltä vaikuttaa? Ehdotuksia saman asian ajavista vegepiiraista saa antaa. :)
17 kommenttia:
Jatkoa jo odotellaan!
Päivi
Tämä on NIIN hyvää.
salla
:) Kiitsat!
Nam, nayttaapa herkulliselta. Tata aion testata. Hieno blogi, ihailtavaa toimintaa! Lisatty suosikkeihin - jospa 'ripaus ja hyppysellinen' saisi mussa aikaan kokkausinspiraation. t. Nina
Kiitos, Nina. Toivotaan, että saan tänne paljon lisää inspiroivia herkkujuttuja! :)
Tämä menee tänään testiin, kun juhlitaan isin synttäreitä mun luona!
Nora
Miten toimi?
Toimi erittäin hyvin, sai paljon kehuja ja oli tosi hyvää seuraavanakin päivänä!
Etsin googlella feta pinaattipiirasta ja tähän törmäsin ensin, kiitos ohjeesta, tällä reseptillä tulee meidän perheen iltapala, nam! :)
@tirppanen 81: toivottavasti maistui!
Värkkäämpä tätä kylään tulevalle sydänsuruiselle ystävälle. Piirakkavuokakin särkyi taannoin ja ostan uuden. Ilmeisesti matalareunainen riittää? Ja pohjaan yritän ehkä ujuttaa spelttiä mukaan. terv. Maaria
Suussa sulavan hyvää!
Ohjeesta saa karppiversion seuraavalla pohjalla:
Pohja:
4 munaa
1 dl kermaa tai 1/2 dl ranskankermaa
1 rkl voita
* Sulata voi piirakkavuoassa 200 asteessa uunissa.
*Vatkaa munat ja kerma ja kaada vuokaan.
Paista pohja uunissa n. 5 min, kunnes kullanruskea.
Aivan loistava resepti!
Aivan mielettömän hyvää! Tällä kertaa teen isommalle porukalle. Oletko kokeillut tehdä isompana? Kuinkahan moninkertaisena resepti pitäisi tehdä jos tekee pellillisen?
Tosi kiva, jos maistui! Pellillisen luulisi onnistuvan kaksinkertaisella reseptillä. Lopputulos saattaa olla täytteen suhteen hieman ohuempi, mutta tuskin haittaa pellille tehdyssä piiraassa.
Onnistuuko pakastaa ja jos, niin miten kannattaisi sulattaa ja tarjoilla, kylmänä/lämpimänä?
Olen pakastanut ja sulattanut huoneenlämmössä ja lämmittänyt uunissa noin 100 asteessa ennen tarjoilua.
Lähetä kommentti