4.4.11

Caesar-salaatti miinus anjovis = hmmm


Hyvä Caesar-salaatti on yksinkertaisesti vaan niin hyvää. Jos sitä löytyy ravintolan listalta, en usein voi olla valitsematta sitä. Vähintään alkuruoaksi. Rapsakkaa, suolaista, kirpeää. Jotenkin kevyen tuntuista (mikä on tietysti harhaa).

Caesar-kastikkeessahan on anjovista. Jos olisin täysin kasvissyöjä, enkä söisi kalaa, olisin vaikeuksissa. Tosin tähänkin ongelmaan löytyisi nyt jonkinlainen ratkaisu.

Naapurimme amerikkalaismies kertoi tarinoita sikäläisittäin legendaarisesta Moosewood-ravintolasta, jotka kuulostivat vähintäänkin herkullisilta. Sitten sain kotitaholta täysin odottamatta lahjaksi ravintolan keittokirjan. N-a-m-i-! Luvassa useampia kokeiluja tästä opuksesta.

Bongasin kirjasta Caesar-salaatin ohjeen, jossa siis ei ravintolan kasvislinjan mukaisesti ole anjovista. Eikä muuten raakaa munaakaan, reseptin kehittäjät olivat todenneet, että kastike on parempaa keitetystä munasta valmistettuna. Eli voisi varmaankin sanoa, että tämä on myös raskaana oleville turvallinen caesar. Etenkin jos käyttää pastöroituun maitoon tehtyä parmesaania tai pecorinoa. Jos on kovin tarkka juustojen syömisestä, voisi korvata sen kotimaisella kovalla vuohenjuustolla. Sitä saa varmiten kauppahalleista.

Niin ja se makuarvio? En ehkä kutsuisi tätä salaattia Caesar-salaatiksi, mutta melkoisen hyvää se silti on. Jää siis helppojen vakiotarjottavien listalle, ainekset löytyvät lähes aina valmiina kaapista. Siinä samassa tuli sitten muuten myös tehtyä itse krutonkeja, voi miten helppoa sekin oli.

Caesar-salaatti Moosewoodin tapaan
4 hengelle pääruoaksi leivan kera

Caesar-kastike
2 kovaksi keitettyä munaa
0.75 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
0.5 tl suolaa
1 tl Dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria

1. Keitä munia noin 10 minuuttia, jäähdytä, kuori ja pilko paloiksi.

2. Mittaa kaikki aineet kulhoon luoden näistä omituinen asetelma, jos satut olemaan yhtä omituisella tuulella.


3. Soseuta.

Krutongit

1. Leikkaa noin kaksi kourallista 1,5cm x 1,5cm kuutioita vaaleasta leivästä ja levitä ne uunipellille. Laita pelti 180-asteiseen uuniin noin 5-8 minuutiksi, tai kunnes kuutiot ovat kovia ja hieman ruskistuneita.

2. Kuumenna paistinpannu. Lisää öljy ja silputtu valkosipuli. Lisää leipäkuutiot ja kääntele niitä pannulla noin minuutti, kunnes valkosipuli alkaa hieman ruskistua, ja kuutiot ovat tasaisesti mutta kevyesti öljyisiä.



Itse salaatti

2 romaine-salaattia
kaksi kukkurallista kourallista krutonkeja
2 dl parmesaanilastuja
mustapippuria

1. Pese, kuivaa ja revi romainen lehdet vaakasuunnassa noin 2-3 senttiä leveiksi paloiksi. Lehden keskiruodon tulisi säilyä ehjänä (tämä on kyllä ihan makuasia, mutta itse pidän hieman leveämmistä salaattipaloista).


2. Leikkaa parmesaanista lastuja esim kuorimaveitsellä tai juustohöylällä.

3. Sekoita revittyjen salaatinlehtien (nämä tulisi muuten säilyttää kylmässä ja erillään muista aineksista tarjoiluhetkeen asti, jos teet valmisteluja etukäteen) joukkoon kevyesti krutongit, juustolastut ja kastike. Lisää mustapippuria maun mukaan.

4. Naatiskele kylmän juoman kera.

Ei kommentteja: