20.4.11

Maa-artisokkakeitto ja lämpimät hyvästit talvelle


Vihdoinkin - ja taas. Mutta viimeistä kertaa vähään aikaan. Maa-artisokkakeitto, yksi suosikeistani, saa jättää hyvästit talvelle.

Toisaalta nämä hyvästit ovat kivuliaat, mutta sitä suuremmalla innolla kuorin taas tuskaisena kippuraisia (mutta niin söpöjä) maa-artisokkia ensi syksynä keittoon. Tulkoon kevät ja sen raikkaus keittiööni!

Tänään oli kuitenkin vielä melkoisen harmaa ja kostea päivä, joten keitto sopi lounaaksi paremmin kuin hyvin. Jos joku vaan tekisi sen maa-artisokkien kuorinnan puolestani, söisin niistä tehtyä keittoa vaikka joka toinen päivä läpi talven. Sen maku on niin ainutlaatuinen; kerman kaverina täyteläinen, mutta samalla makean kepeä. Tilkka omenaviinietikkaa tuo pienen lisäpotkun keittoon. Vie takuulla kielen mennessään.

Pihalta on lähes kaikki lumet poissa, lauantaina on luvassa ensimmäiset grillailut. Mietintämyssy päähän, jotain uutta grilliin pantavaa voisi kokeilla kauden avaamisen kunniaksi. Kenties sinnekin voisi kuitenkin kehittää vielä jonkin maa-artisokkajutun?!

Maa-artisokkakeitto
4 pientä tai 2 suurta annosta

500g maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 rkl voita
1-2 tl omenaviinietikkaa
0,5l kasvislientä
1,5dl ruokakermaa
suolaa
pippuria

1. Kuori maa-artisokat ja perunat. Varaa tähän aikaa ja hermoja. Alla olevasta kuvasta voi pienen propagandapläjäyksen lisäksi nähdä yhden kippuraisen maa-artisokan aiheuttaman kuoriläjän. Tämän urakan jälkeen kuutio maa-artisokka ja perunat. Silppua sipuli ja valkosipuli.


2. Lämmitä voi kattilassa, paista noin 5 minuuttia matalalla lämmöllä sipulisilppu. Lisää maa-artisokka ja valkosipuli. Pyörittele kattilassa noin 3-5 minuuttia.


3. Lisää omenaviinietikka ja sitten kasvisliemi ja perunat.

4. Keitä kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä, noin 30 minuuttia. Lisää kerma, suola ja pippuri.

5. Soseuta ja tarjoile. Ensi kerralla lisään hieman tryffeliöljyä pinnalle, ihan vaan silmää miellyttämään. Nyt se unohtui, taitaa olla kevättä sen verran rinnassa...Aurinkoista pääsiäistä!

Ei kommentteja: